avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Membri unei Asociatii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Membri unei Asociatii

Buna ziua.
Cererea de inscriere a unei asociatii in Reg. asoc. trebuie sa fie insotita de actele constitutive care sa cuprinda in preambul toti membrii asociati.
Daca pe parcursul timpului noi membri adera la aceasta asociatie este obligatoriu ca acesti membri sa fie trecuti in preambulul statutului si implicit trebuie modificate actele constitutive? Sau calitatea de nou membru este dovedita doar printr-o Hotarare AGA?. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 02:26, 17 Iulie 2017
Nu. Se atasaza doar tabelul cu membrii prezenti si deci cei care au semnat procesul verbal al adunarii generale.
Exista niste divergente de interpretare si o practica neunitara a instantelor. Compromisul cel mai rezonabil si mai raspandit dintre exprimarea nefericita din lege ca lista membrilro e parte din actul constitutiv si statut, pe de o parte, care a generat interpretari tembele din partea unor judecatori ca de cate ori intra sau iese un membru sa faci procedura de modificare acte constitutive, ceea ce e nerezonabil si chiar tehnic imposibil la organizatii cu numar foarte mare de membri, si cealalta extrema de interpretare, cum ca era vorba doar de fondatori si ulterior nu mai trebuie vreodata actualizata in RAF lista de membri, este o cale de mijloc de tipul ca CD-ul asociatiei tine lista la zi a membrilor dar o opereaza in RAF doar din cand in cand, cand sunt si alte modificari de acte constitutive, ex, cand se modifica componenta consilului director sau cenzorul / comisia de cenzori, ex. o data pe an sau la cativa ani. In acest sens in actul constitutiv si fac doua anexe - un tabel cu membrii fondatori, care ramane nemodificat chiar daca in timp toti mor/ se retrag / sunt exclusi, si un tabel cu membrii actuali, care se actualizeaza periodic prin operarea modificarilor intervenite in timp, prin primire de noi membri, sau excludere / retragere / deces etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie - actualizare statut/act constitutiv - cine semneaza statutul si actul constitutiv? sebastian2020 sebastian2020 Buna, ziua. Avem o Asociatie in care am fost 5 fondatori, tot cu 5 membrii in Consiliul Director. Acum suntem 11 membri, 2 dintre fondatori nu mai ... (vezi toată discuția)
Inscriere membru in ong Liciu Liciu Buna ziua, In dosarului ce urmeaza a fi depus la judecatorie pentru infiintarea ONG-ului mi s-a cerut sa fie prezente cazierele fiscale si juridice ale ... (vezi toată discuția)
Modificari in registrul asociatiilor si fundatiilor spiridon_olga spiridon_olga Buna seara ! Sunt presedinta unui ONG, din domeniul social. La banca, pentru actualizarea datelor mi-a cerut un extras din registrul asociatiilor si ... (vezi toată discuția)