avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pot vinde o donatie ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pot vinde o donatie ?

Buna ziua, am primit impreuna cu sotia mea o donatie de la tatal meu...costind intr-o casa batraneasca la tara , donatie facuta fara sarcini, fara uzufruct , cu scutire de raport... Am 2 intrebari...:
1. Putem vinde aceasta casa, mai ales in conditiile in care , tata incearca sa-mi atace donatia datorita unei stari psihice extrem de degradate ?
2. In cazul mortii mele, cine mosteneste aceasta casa (sotia mea este impreuna cu mine pe actul de donatie)..mai au dreptul parintii mei acolo ? Precizez ca ambii traiesc , au o stare psihica degradata, si incearca sa ma dea in judecata pt. Revocarea donatiei

Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:27, 21 Februarie 2017
In acest moment bunul este in patrimoniul dvs si al sotiei, prin urmare puteti dispune de acest bun. Adica il puteti instraina/vinde. Daca parintii in timpul vietii lor vor face o actiune in instanta pentru revocarea donatiei tertul dobanditor (cel caruia i-ati vandut) nu va avea nicio pierdere. Dvs. veti fi obligat sa restituiti valoarea bunului instrainat. Revocarea donatiei se poate face pentru ingratitudine (sunt conditii speciale, ati atentat la viata lor, ati savarsit fapte penale impotriva lor sau nu le-ati asigurat intretinere in caz de nevoie).Mai bine reusiti sa faceti pace. Da, ramane mostenire sotului supravietuitor, parintii nu mai au nici un drept asupra obiectului donatiei. Au doar aceasta cale a revocarii donatiei cum am aratat mai sus.
av. Ileana Alina Schwarz
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2017
Ileana Schwarz, Avocat
1) puteți sa vindeți, însă nu ar trebui să o faceti fie frica revocării donației. Nu cred sa reușească și nici nu va ajuta dacă ați vândut deja și totuși, donatia se revoca.
2) dacă nu aveți copii, jumătate din casa ce v-ar aparține e moștenită și de soție, dar și de părinți, fiecare cate jumătate, deci parintii ar moșteni 1/4 din casa. Acuma, nu știu care e probabilitatea sa muriți dvs înaintea parintilor.
VA MULTUMESC, PT. AMBELE RASPUNSURI, STIMA
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Da, puteti vinde. Donatiile sunt irevocabile. Prin exceptie, o donatie poate fi revocata pentru ingratitudine. Conform art.1023 Cod civil, donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Deci pentru ca tatal dvs sa va "atace" actul tebuie sa se fi intamplat cele de mai sus. Si evident, cu probe, martori, inscrisuri si proces.

2. Dre[tul de proprietate s-a transmis la data semnarii contractului de donatie. Deci parintii dvs ies din calcul.
La decesul dvs o sa mosteneasca sotia (1/4) si copiii (3/4).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am donat toți banii fiicei mele pentru cumpărarea unui case , am act de donație a banilor , dar acum fata se poartă foarte urât cu mine mă înjură și e MarianaAlupei MarianaAlupei Am act de donație a banilor pentru jumătate din casă ( un alt apartament ) a fiicei mele , care acum se poartă foarte urât cu mine , cum pot să reintru ... (vezi toată discuția)
Cum se poate ataca o donatie in instanta, de catre donator? Cri198 Cri198 Buna ziua. Am si eu cateva intrebari va rog daca ma puteti ajuta. Nasa mea, are doi copii, iar apartamentul l-a donat unuia dintre ei, acesta din urma ... (vezi toată discuția)
Contestare donatie Daniel1956 Daniel1956 In 2009,pentru a termina amiabil un divort,am fost pus in situatia,in loc de partaj,care imi parea un gen de tiganie,sa primesc acceptul la divort in schimbul ... (vezi toată discuția)