avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca neplatita.ce pot sa fac?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca neplatita.ce pot sa fac?

Buna ziua.
Am lucrat la o firma de paza timp de aproape 2 luni, respectiv luna iunie si iulie.Astazi suntem in data de 11 septembrie si inca nu am primit salarul de pe luna iulie( care trebuia luat in data de 20 august).Angajatii sunt amanati in fiecare saptamana si acestia continua sa lucreze fara a fi platiti.Mentionez ca s-au mai incalcat si unele drepturi specificate in codul muncii, privind durata programului de munca si zilele de odihna(de exemplu, in luna iunie am avut 3 zile libere).
Atat timp cat am semnat un contract de munca, care nu a fost respectat, as dori sa fie luate unele masuri inpotriva angajatorului.Se poate actiona in istanta?Sau trebuie sa merg la ITM?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ContSters91450 , utilizator 08:15, 16 Septembrie 2009
aveti doua posibilitati: fie va adresati ITM, aratind situatia in care va aflati, fie va adresati cu o cerere Tribunalului locului de domiciliu solicitind obligarea angajatorului la plata drepturilor datorate cu titlu de salarii.Actiunea judecatoreasca este scutita de taxe de timbru. Consultati un avocat pentru redactarea actiunii.Succces
1. Faceti o sesizare la ITM pentru a verifica daca angajatorul a respectat clauzele contractuale. Raspunsul primit in scris de la ITM o sa va ajute in instanta.
2. ITM face constatarea dar nu poate obliga pe angajator sa plateasca banii. De aceea actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
~ Conținut șters la cerere ~
Inca nu am luat nici o masura pentru ca am mai verificat din nou codul muncii, ca sa descopar drepturile care mi-au fost incalcate.Intrebarea mea este daca actionez in instanta pot sa cer daune morale pentru orele suplimentare si nerespectarea timpului de munca prezentat in codul muncii?si pentru alte intamplari in care am fost pusa in situatii incomode?
Apoi as mai avea o intrebare.Fiind studenta am prestat aceasta munca pe perioada vacantei de vara.Situatia mea este monoparentala si primesc o pensie in valoare de 3 milioane pe luna;am fost angajata cu contract de munca.In acest caz, trebuia sa merg la casa de pensii sa declar ca lucrez?Si ce sanse am sa intru ulterior in necazuri daca actionez in instanta si se descpera acest lucru.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

faci reclamatie la ITM si garantat primesti salariul si sporurile

Alte discuții în legătură

Cerere de daune morale in instanta impotriva unui angajator zllatan zllatan Buna seara ,Angajatorul a emis pe numele meu trei decizii de concediere in decurs de un an jumatate ,toate trei au fost abuzive si ilegale drept consecinta au ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale neplatite nicktwister nicktwister Buna ziua, Va rog sa imi dati cateva sfaturi(sugestii) cu privire la ce as putea face in aceasta situatie. Am lucrat pentru o compania nou infiintata cu ... (vezi toată discuția)
Judecata marianmarian marianmarian la inaintarea an instanta a unui comflict de munca ,care nu sa putut evita din cauza patronatului se ia an calcul CIM, sau CCM an cazul an care CCM a fost ... (vezi toată discuția)