Buna ziua.
Am lucrat la o firma de paza timp de aproape 2 luni, respectiv luna iunie si iulie.Astazi suntem in data de 11 septembrie si inca nu am primit salarul de pe luna iulie( care trebuia luat in data de 20 august).Angajatii sunt amanati in fiecare saptamana si acestia continua sa lucreze fara a fi platiti.Mentionez ca s-au mai incalcat si unele drepturi specificate in codul muncii, privind durata programului de munca si zilele de odihna(de exemplu, in luna iunie am avut 3 zile libere).
Atat timp cat am semnat un contract de munca, care nu a fost respectat, as dori sa fie luate unele masuri inpotriva angajatorului.Se poate actiona in istanta?Sau trebuie sa merg la ITM?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
aveti doua posibilitati: fie va adresati ITM, aratind situatia in care va aflati, fie va adresati cu o cerere Tribunalului locului de domiciliu solicitind obligarea angajatorului la plata drepturilor datorate cu titlu de salarii.Actiunea judecatoreasca este scutita de taxe de timbru. Consultati un avocat pentru redactarea actiunii.Succces
1. Faceti o sesizare la ITM pentru a verifica daca angajatorul a respectat clauzele contractuale. Raspunsul primit in scris de la ITM o sa va ajute in instanta.
2. ITM face constatarea dar nu poate obliga pe angajator sa plateasca banii. De aceea actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Inca nu am luat nici o masura pentru ca am mai verificat din nou codul muncii, ca sa descopar drepturile care mi-au fost incalcate.Intrebarea mea este daca actionez in instanta pot sa cer daune morale pentru orele suplimentare si nerespectarea timpului de munca prezentat in codul muncii?si pentru alte intamplari in care am fost pusa in situatii incomode?
Apoi as mai avea o intrebare.Fiind studenta am prestat aceasta munca pe perioada vacantei de vara.Situatia mea este monoparentala si primesc o pensie in valoare de 3 milioane pe luna;am fost angajata cu contract de munca.In acest caz, trebuia sa merg la casa de pensii sa declar ca lucrez?Si ce sanse am sa intru ulterior in necazuri daca actionez in instanta si se descpera acest lucru.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Judecata
marianmarian
la inaintarea an instanta a unui comflict de munca ,care nu sa putut evita din cauza patronatului se ia an calcul CIM, sau CCM an cazul an care CCM a fost ... (vezi toată discuția)