Buna dimineata! Atat eu cat si sotul, dorim sa divortam legal la notar. Avem o casuta de cateva zeci de mii de euro. Dar nu am pretentii, vreau doar sa locuiesc linistita intr-un apartament cu copiii mei si el sa ne ajute cu v cheltuielile respectiv chiria, scoala gradinita si activitatiile extrascolare. Suntem casatoriti in italia dar avem si certificat romanesc de căsătorie. Putem divorta la notar sau ajungem la tribunal? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Unde sunteti acum? Putei divorta si la notar, insa aveti grija sa transati lucrurile asa cum vreti ca ele sa fie ulterior divortului, nu o intelegere care sa nu se refere la situatia dv., sa fie lacunara. Mai ales ca imi pare ca doriti sa legati si partajul de divort.
Nu am pretentii la nimic nici casa nici masina la lucrurile noastre la nimic. Se poate sa ne intelegem si sa divortam la notar specificand de copii sa stea cu mn si el isi ia obligatia cu pensia alimentara stabilita de noi?
Suntem in romania
Divortul va fi transat de catre instantele de judecata din Romania.
Ancheta psihosociala se va efectua prin comisie rogatorie internationala, la resedinta din Italia.
Regulamentul nr. 2201/2003 contine dispozitii referitoare la litigiile cu element de extraneitate in relatie cu un stat membru si anume competenta exclusiva de fond in materie civilia.
Astfel, conform articolului 3 din Regulament sunt competente sa hotarasca in problemele privind divortul instantele judecatoresti din statul membru pe teritoriul caruia se afla:
– resedinta obisnuita actuala a sotilor sau
– ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo sau
– resedinta obisnuita a paratului sau
– in caz de cerere comuna resedinta obisnuita a unuia dintre soti sau
– resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.
Astfel, in baza articolului 3, alineatul 1, litera A, oricare dintre soti poate introduce o cerere de divort daca pe teritoriul Romaniei se afla,
fie:
– resedinta obisnuita actuala a sotilor sau
– ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo sau
– resedinta obisnuita a paratului sau
– in caz de cerere comuna resedinta obisnuita a unuia dintre soti sau
– resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii
Poate fi incheiata o conventie pentru determinarea competentei instantei de judecata.
IOana, femeia vrea amiabil, la notar, ce rost are sa ajunga in instanta daca se inteleg?
Vedeti sa precizati cheltuielile alea si sa transati si cu casuta, fie ca vreti parte din ea, fie ca nu.
Divort
pop_maria
sunt casatorita cu cetatean de origine indiana...casatoria a fost facuta in grecia. pot cere desfacerea casatoriei...divortul in tara(romania)......cat mai ... (vezi toată discuția)
Divort
faneduru74
Doi cetateni italieni casatoriti in Italia, care au locuit pana acum cateva luni in Romania vor sa divorteze.
Pot introduce actiunea de divort in Romania ? (vezi toată discuția)