avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Arendasul nu a platit impozitul pe ultimi trei ani ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Arendasul nu a platit impozitul pe ultimi trei ani comform contractului pe cinci ani incheiat cu arendatorul si depus la primarie. Primaria cere acum arendatorului plata impozitului pe cei trei ani. Este normal? Cine trebuie sa plateasca?

Am avut pauna anul trecut 2016, contract de arendare pe 5 ani, cu obligatia contractuala a arendasului de a plati impozitul pe teren la primarie. Un exemplar a fost depus la primarie.
In ultimul an 2016 arendasul nu a mai achitat catre mine suma convenita in contract motivand ca nu a primit subventia. Situatie in care se afla alte cateva zeci de persoane.
Acum primaria trimite catre mine instintare sa platesc eu impozitul pe terenul arendat si pe cei trei ani in urma cand obligatia iera a arendasului conform contractului de arendare. Nu am stiut pana acum in februarie 2017, ca pe ultimi trei ani arendasul nu a platit impozitul pe teren conform contractului de arendare.
Eu in ultimi cinci ani am achitat doar impozitul pentru casa si terenul gospodariei, nu stiam de restanta.
Care este calea ca arendatorul chiar daca da faliment sa plateasca obligatiile contractuale?
Eu sunt obligat de lege sa platesc impozitul doar pentru ca este terenul meu?
Care este obligatia si dreptul meu precum si obligatia si dreptul primariei?
Multumesc pentru sprijin.
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 09:33, 22 Februarie 2017
Buna ziua!

Pana cand va raspunde un jurist cu mai multe detalii "tehnice", dintr-o experienta similara pot sa va spun ca obligatia legala pentru plata impozitului o are intotdeauna proprietarul. Acesta poate incheia contracte cu terti care sa delege plata acestui impozit, dar raspunderea ii ramane si orice neintelegere trebuie rezolvata intre ei.
Desigur, pot sa va spun ca ar fi fost bine sa mai dati cate un telefon la primarie sa verificati daca s-a platit impozitul, dar este irelevant, ca nu aveti ce sa mai faceti acum, poate doar pe viitor.
Solutia este sa platiti impozitul si sa recuperati banii ulterior de la arendas, in baza contractului pe care il aveti. Primaria nu il poate forta pe arendas sa plateasca.
Daca da faliment arendasul stiu ca sunt niste proceduri prin care va puteti inscrie sa solicitati recuperarea datoriilor, dar nu le stiu exact si nu vreau sa va spun prostii. Exista, bineinteles, si sansa sa nu ii recuperati prea curand sau deloc.

Numai de bine!
N.M.

Pentru terenurile date in arenda, impozitul pe teren va fi platit in continuare de catre proprietar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arendasul nu a platit arenda pe 2016 si impozitul pe ultimii trei ani comform contractului pe cinci ani incheiat cu arendatorul . Hauti Hauti Contract de arendare pe 5 ani, cu obligatia contractuala a arendasului de a plati impozitul pe teren la primarie. Un exemplar a fost depus la ... (vezi toată discuția)
Arendas declara insolventa, nu plateste arenda, dar cultiva din nou terenul Hauti Hauti Am arendat pe 5 ani. In octombrie 2016 contractul va expira. In contract este prevazut ca arendasul sa plateasca impozitul pe teren la primarie dar de trei ... (vezi toată discuția)
Impozitare venituri obtinute din arenda alinasmarin alinasmarin Anul trecut, arendasul a schimbat contractul de arenda si tatal meu a semnat \"ca primarul\". Conform acestui contract, este obligatia lui sa depuna ... (vezi toată discuția)