avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada preaviz

am o nelamurire:
in contactul colectiv de munca pe unitate e prevazut durata preavizului de 30 zile calendaristice. in contractul colectiv national este prevazut preaviz de 20 zile lucratoare. in mod normal 30 zile calendaristice includ 20 zile lucratoare. in conditii speciale adica medicale repetate de luni pina vineri nu ar ramine din cele 30 zile calendaristice 20 de lucratoare.
daca expira cele 30 zile calendaristice din contractul pe unitate dar nu expira si cele 20 lucratoare din contracul national se poate considera incheiat preavizul?
Concediul medical suspenda termenul de preaviz. Prin urmare, la perioada de preaviz se va adauga si numarul de zile de concediu medical.
de fapt intrebarea era: daca trec cele 30 zile calendaristice dar in interiorul lor nu sint incadrate 20 zile lucratoare se termina ori nu preavizul?
1. Trebuie musai sa fie 20 de zile lucratoare, astfel decizia de concediere este atacabila.
2. Trebuie sa modificati si dvs. CCM la nivel de unitate, deoarece acesta nu trebuie sa contina prevederi inferioare CCM de la nivel superior.
a001122 a scris:

de fapt intrebarea era: daca trec cele 30 zile calendaristice dar in interiorul lor nu sint incadrate 20 zile lucratoare se termina ori nu preavizul?


Raspunsul e ca in interiorul a 30 zile calendaristice nu pot fi mai putin de 20 zile lucratoare !
( 20 zile lucratoare = 4 saptamani care nu pot cuprinde mai mult de 5 sf.de sapt. deci 20 + 2 x 5 = 30 )
daca am inteles eu bine, spuneti ca in preavizul de 30 zile calendaristice, angajatul a adus pe zilele lucratoare (respectiv 20 zile lucr.) concedii medical.
se deduce ca a efectuat 10 zile calendaristice din preaviz, aceasta urmand sa fie decalat cu inca 20 de zile calendaristice (pana la implinirea preavizului prevazut ncf CCM unitate de 30 z.cld.)

Problema este ca in ceel 20 de zile calend. ramase de efectuat sunt mai putin de 20 zile lucratoare care sunt un minim impus de CCMUN.
Ca urmarea , pt a proceda cf legii (trebuie respectata prevederea mai favorabila legala), ar trebui sa prelungiti preavizul astfel incat sa aiba efectuate cele minim 20 de ziel lucratoare.
daca nu se procedeaza asa, cu siguranta in intsanta s-ar obtine aceasta solutie, in opinia mea.

Alte discuții în legătură

Despre decizia de concediere blanda blanda Va rog sa-mi dati un sfat! Cel de la personal a emis o decizie de concediere individuala conf. art.65 alin (1), care a respectat forma impusa de lege ... (vezi toată discuția)
Termen preaviz impact impact Buna seara, Am nevoie si eu de o lamurire . Preavizul in cazul demisiei este de 15 zile [b]calendaristice[/b] pentru functiile de executie si 30 zile ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva sau individuala ella000 ella000 Lucrez la o companie cu capital privat care are un numar total de 217 angajati. Intrucat firma trece printr-o situatie dificila din punct de vedere ... (vezi toată discuția)