Ne-am mutat anul trecut intr-un bloc format din 2 scari a cate 12 apartamente fiecare. Blocul are o curte comuna - jumatate parcare, jumatate gazon. Am inteles ca pe portiunea de gazon in vara unii dintre locatari doresc sa amenajeze in curte un ,,parc de distractii" pentru copii cu trambulina, piscina, jocuri, etc. Pot sa faca acest lucru fara acordul tuturor locatarilor? Cu atat mai mult cu cat pe una dintre scari exista o singura famile cu copii!
Va rog sa imi spuneti o baza legala pentru aceasta situatie.
In primul rand trebuie stabilit cine este proprietarul spatiului respectiv, daca este domeniu public sau apartine proprietarilor proportional cu cota parte indiviza.
Daca apartine proprietarilor atunci se poate lua o hotarare in adun generala pentru amenajarea parcului de distractii dar trebuie avute in vedere anumite cerinte speciale privind administrarea locurilor de joaca pentru copii inclusiv cerinte privind piscina.
In cazul unei hotarari luate in AG raspunderea privind administrarea locului de joaca va reveni doar proprietarilor care si-au exprimat acordul.
Prin raspundere se intelege inclusiv raspunderea penala in cazul producerii unor accidente in topogane, trambulina, piscina, etc.
Proprietarii trebuie sa fie in cunostinta de cauza ce voteaza.
Este evident ca echipamentele trebuie sa indeplineasca cerintele de siguranta dar prin raspunderea penala ma refeream la administrarea locului de joaca.
Producatorul asigura conformitatea echipamentului cu cerintele de securitate si o garantie limitata in timp dar nu il supravegheaza si intretine, obligatii ce ii revin administratorului.
Administratorul este responsabil pentru intretinerea echipamentelor si functionarea lor in conditii de siguranta.
Curtea apartine proprietarilor proportional cu cota parte indiviza. As vrea sa stiu de fapt daca pot amenaja acest loc de joaca avand in vedere ca nu toti proprietarii sunt de acord cu acest lucru.
La adunarea generala, majoritatea poate hotara orice cu conditia sa se respecte legile in vigoare.
Daca ar trebui sa fie de acord cu ceva in unanimitate atunci niciodata nu se va mai face nimic.
Dar ce aveti impotriva unui loc de joaca?