Am un salariat care mi-a adus documente pentru a trece sotia coasigurat. Adeverinta ANF a fost eliberata pe 21.02.2017 iar documentele au fost aduse pe 22.02.2017. Inregistrez coasiguat cu luna februarie sau cu luna martie ? Salariatul imi cere o adeverinta pentru sotie ca sa se poata opera. Din punctul meu de vedere nu pot sa-i dau deoarece nu am depus nici o declaratie 112 din care sa reiasa ca a platit coasigurare. Va rog raspuns urgent!
Coasigurarea nu se plateste. Doar angajatul plateste aceeasi asigurare, coasiguratul doar beneficiaza de ea, pe baza adeverintei eliberate de angajator.
Cred ca sotia nu este angajata de mult, adeverinta de la ANAF dovedeste ca nu a avut venituri in ultmul an, deci practic era in intretinerea sotului de mult.
Probabil ca angajatul a solicitat mult mai devreme trecerea sotiei ca si coasigurat, dar faptul ca i-ati cerut adeverinta de la ANAF a durat. Legea nu obliga solicitarea acestei adeverinte, se poate opta si pentru declaratie pe propria raspundere.
Omeneste, eu i-as da adeverinta si as trece sotia coasigurat din luna februarie. Nu aveti nimic de pierdut, ajutati angajatul la un necaz.
Daca nu va fi luata in considerare pentru ca nu apare inca in sistemul de asigurare, asta nu mai depinde de angajator.