avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Avantaje pasaportul CRDS pentru expatriati
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Avantaje pasaportul CRDS pentru expatriati

Buna ziua

As dori sa stiu daca, in urma schimbarii pasaportului simplu in CRDS (cetatean roman cu domiciliul in strainatate), mai am dreptul la:
1. pensie - pe care mi-o platesc singur la Casa de Pensii (departe de varsta pensionarii, dar fac pregatiri deja :))
2. alocatia copilului - ce mi se vireaza direct in contul bancar

Ingrijorarea mea consta in faptul ca practic nu voi mai avea domiciliu in Romania, fiind considerat expatriat. Din cate am inteles, alte tari europene taie aceste servicii/beneficii cetatenilor expatriati, in plus le impune si o restrictie de vizita, de exempu 3 luni maximum pentru britanici.
Daca stiti si alte dezavantaje (ori avantaje) ce rezulta din renuntarea la CI si adoptarea pasaportului CRDS (pentru romanii din afara Romaniei), va rog sa le enumerati aici.

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 15:02, 24 Februarie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punct de vedere formal, o persoana poate avea un singur domiciliu, chiar daca are mai multe resedinte. Deci pasaportul CRDS este acordat celor care domiciliaza in strainatate.

De ex. ce nu mai puteti primi: ajutor social sau ajutor de handicap din partea autoritatilor romane, deoarece acestea se acorda doar celor domiciliati in Romania. Daca ramaneti in mod fals cu domiciliul in Romania si le primiti in continuare, comiteti frauda.

La nivel de UE exista acorduri pentru pensionare si trimiterea pensiilor dintr-un stat in altul.

La ce ar ajuta: cei domiciliati in Romania trebuie sa plateasca taxe locale, sa-si dea copiii la scoala, pot fi amendati daca ai lor copii nu urmeaza invatamantul obligatoriu, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare carte de identitate expirata!!! andinaa andinaa Fiindca buletinul meu urmeaza sa expire am mers la evidenta populatiei sa vad ce acte sunt necesare pentru eliberarea noului buletin si am aflat cu stupoare ca ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman cu domiciliul in strainatate mike2012 mike2012 Daca legea prevede ca un cetatean roman cu domiciliul in strainatate nu poate detine decat pasaport ( el avand totusi in tara proprietati) atunci ma intreb, ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman cu domiciliul in strainatate dar si in romania eugen82 eugen82 Un cetatean roman plecat de 20 de ani , cetatean al altei tari si cu domiciliul stabil in acea tara, mai are dreptul de a-si declara domicilul in Romania si de ... (vezi toată discuția)