avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie bloc intre 2 case
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie bloc intre 2 case

Buna ziua,

Unul dintre vecinii mei doreste sa construiasca 2 blocuri, cu toate geamurile spre casa, curtea si gradina mea. Niciunul dintre vecini nu este de acord (nici noi, nici cei din partea cealalta) cu acest proiect, aceasta fiind o zona de case. Nu stim daca proiectul indeplineste toate cerintele legale deoarece nu vor sa ni-l arate.

Inttrebarea mea este: pot sa depuna la primarie si sa le fie acceptat dosarul pentru primire autorizatie de constructie, avand in vedere ca legea 50/1991 stipuleaza ca continutul-cadru al proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii trebuie sa contina:
- 2.5.6. Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formă autentică, pentru construcţiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor vecinătate - şi numai dacă sunt necesare măsuri de intervenţie pentru protejarea acestora -, pentru lucrări de construcţii necesare în vederea schimbării destinaţiei în clădiri existente, precum şi în cazul amplasării de construcţii cu altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate.

Primaria poate lua in calcul un dosar incomplet? Sau legea 50/1991 poate fi ignorata pe plan local, la o adica?

De asemenea, as ramane recunoscatoare daca mi-ati putea recomanda un avocat specializat in acest domeniu, in Timisoara.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 21:37, 27 Februarie 2017
Din pacate orice este posibil.
Da, sunt constienta, doar traim in Romania.

Este insa legal sa se autorizeze o constructie daca dosarul depus pentru primirea autorizatiei nu contine toate documentele prevazute prin lege? Acordul vecinilor poate fi discutabil, exista vreo alta lege cu care nu sunt la curent?

De asemenea, revin cu rugamintea de a mi se recomanda un avocat care se ocupa cu astfel de situatii, in Timisoara.

Multumesc.
Salut. Nu stiu in ce zona stai, dar din moment ce se construieste un bloc inseamna ca este o zona urbana. Zonele urbane de obicei se dezvolta in baza unui PUG in care sunt specificate si retragerile fata de vecinatati. Ca idee, beneficiarul poate construi intre 35-60% din teren, si trebuie sa respecte o retragere fata de limitele de proprietate la o distanra degala cu jumatate din inaltimea la cornisa, dar nu mai putin de 3 m pe una din laturi. Daca in certificatul de urbanism pe care il are constructorul nu este specificat acest lucru atunci va trebui sa respecte codul civil si anume: pentru ferestre de vedere o distanta de 2 metrii, iar pentru ferestre cu vedere piezisa la o distanta de 1 m. Ma indoiesc ca un bloc sa fie construit la 1-2 metrii fata de limita de proprietate. Daca vrei sa incerci poti sa il reclami la Inspectoratul in constructii sau la Primarie, sau sa faci cumva rost de certificatul lui de urbanism ca sa vezi ce scrie in el. Sau poti sa scoti tu un certificat de urbanism pe terenul tau cu titlul "construire bloc p+2, sau p+3, 4 si asa vei vedea ce reglementari urbanistice sunt. Sau ia de mana un arhitect din zona ca vada despre ce e vorba.
Multumesc pentru raspuns. Zona este rurala, dar regulamentul de urbanism local permite si construirea de blocuri. Distantele laterale nu au cum sa fie respectate, frontul stradal este de aprox. 18 m, din care se pierd initial cativa metri pentru un drum care merge prin teren spre al doilea bloc (primul bloc incepand direct din strada). Nici insorirea nu au cum sa o respecte, distanta laterala fiind prea mica, si pe langa asta fatada noastra este indreptata spre sud si blocul va avea fatada spre nord, caz in care unghiul pentru insorire necesita cativa metri buni, mult peste ce se poate asigura pe terenul respectiv. Toti arhitectii pe care i-am consultat mi-au spus acelasi lucru.
Nu am vazut proiectul, ce stiu este din ce mi s-a comunicat doar verbal. Cert este ca chiar si asa, fara respectarea regulamentului, proiectul poate fi aprobat. Doar traim in aceasta tara. De asta caut sa vad cum este cu acordul vecinilor, sa vedem daca nu putem opri din start, fara sa ajungem la procese, demolare, daune, etc., adica pierdere de timp inutila.
Daca ceea ce avrti dvs construit si vecinii din cealalata parte este 101% identic cu proiectul aprobat prin AC atunci trebuie respectate distantele. De obicei la primarie conteaza ce iese de pe urma cladirii...poate vor fi birouri deci firme care sa aduca bani la taxe si impozite. Atunci mai "inchid ochii" la partea cu umbrirea. Sincer...va tin pumnii. Eu incerc sa iau o AC si mi se imputa exiatenta unei constructii vecine care nu are nici acte. Deci...cam stiu prin ce probleme treceti!

Alte discuții în legătură

Ridicare bloc fara autorizatie de constructie Andreas111 Andreas111 Buna seara, Va supun atentiei problema mea. Locuiesc intr-un cartier rezidential nou, iar, de vreo 6 luni, in laterul blocului meu, la mica distanta in ... (vezi toată discuția)
Inaltimea gardului molita molita buna ziua as dori sa ma informati care e inaltimea gardului maxima admisa de lege intr doua proprietatii eu vreau sa fac gard de 2 m iar vecinul se opune si ... (vezi toată discuția)
Distanta legala pentru construirea unei case dianacrisan dianacrisan Buna ziua, va rog frumos daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns. Vrem sa ne construim o casa si curtea este stramta in latime, iar intre casa pe care vrem ... (vezi toată discuția)