conform noului cod penal constituie infractiune patrunderea fara drept in sediul unei persoane juridice daca persoana juridica respectiva este controlata de politie poate depune plangere pentru violare de domiciliu multumesc anticipat
Art. 223 Violarea sediului profesional
(1) Patrunderea fara drept, in orice mod, in sediul sau locul unde o persoana juridica sau fizica isi desfasoara activitatea profesionala, ori refuzul de a le parasi la cererea persoanei indreptatite, se pedepseste cu inchisoare de le 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) In cazul in care fapta este savarsita de o persoana inarmata, in timpul noptii ori prin folosire de calitati mincinoase, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Asa suna continutul infractiunii de violare a sediului profesional, incriminata de noul C. penal. Daca insa persoana juridica este controlata de organe indreptatite a efectua acesl control, eventual in temeiul unui mandat,in urma unei sesizari, nu este o patrundere fara drept, iar in caz de infractiune flagranta nici nu este nevoie de autorizatie.
Politia are atributiuni de control conferite prin lege! Controlul efectuat de politie la sediul societatii nu poate fi incadrat legal la violare de domiciliu! Nu este vorba de domiciliu ci de sediul unei societati , iar daca acest sediu social a fost declarat intr-un apartament atunci automat acel apartament nu mai este asimilat notiunii tehnice de domiciliu!B-)
Corecta opinia colegului Mihai.
Speta concreta ;X in calitate de proprietar a inchiriat cu forme legale spatiu cu destinatie de locuit lui Y.Acesta in perioada derularii contractului de inchirire a demarat activitatea unui srl,cu sediul social in documente intr-o locatie distincta,in realitate in spatiul inchiriat.
Pe fondul unor neintelegeri cu terti,in perioada derularii contractului de inchiriere ,
tertii depun sesizare la politie nominalizand locatia unde acesta domiciliaza.
Politia a verificat statutul juridic al spatiului,a comunicat oficial la adresa in cauza proprietarului existenta unei cercetari asupra persoanei chirias si administrator srl .
Cu scopul ascunderii adevarului chiriasul a distrus inscrisurile emise de catre politie catre proprietar.
In final politia dupa prealabila comunicare, in prezenta de martori asistenti ,cu respectarea si aplicarea procedurii legale a patruns in apartamentul inchiriat cu scopul ridicarii de documente apartinand chiriasului+administrator srl. Acesta,prevazator parasise apartamentul.Ulterior dupa descinderea politiei chiriasul administrator a formulat plangere in instanta pentru violare de domiciliu,instanta ,in baza probelor respingand plangerea ca neintemeiata
Efectuarea unui control nu inseamna violare de domiciliu (sau mai bine zis de sediu profesional). Din contra, daca refuzati ca firma sa fie controlata impiedicand accesul organului de control riscati sa primiti si o sanctiune contraventionala.
A Legea 241/2005 (M.Of. nr. 672 din 27/07/2005) referitoare la prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. prevede: Art. 5 :
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale. B. Aveti in atentie si prev. Legii nr. 218 - legea politiei romane Art. 3.
(1) În realizarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul este investit cu exerciţiul autorităţii publice şi are următoarele drepturi şi obligaţii principale:
a) să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală;
b) să conducă la sediul poliţiei pe cei care, prin acţiunile lor, periclitează viaţa persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale, precum şi persoanele suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii; în cazurile nerespectării dispoziţiilor date de poliţist, acesta este îndreptăţit să folosească forţa; verificarea situaţiei acestor categorii de persoane şi luarea măsurilor legale, după caz, se realizează în cel mult 24 de ore, ca măsură administrativă;
c) să invite la sediul poliţiei persoanele a căror prezenţă este necesară pentru îndeplinirea atribuţiilor poliţiei, prin aducerea la cunoştinţă, în scris, a scopului şi motivului invitaţiei"
Nu cred ca orice asa-zis „organ competent” ar putea controla oricand si oriunde. Pentru a face un control (financiar, fiscal, vamal, etc), cel ce pretinde ca are acest drept trebuie sa:
- fie reprezentantul legal, in timpul serviciului său, al unui „organ competent" dupa felul controlului;
- sa faca controlul in conditii legale, respectiv sa aiba un mandat sau imputernicire sau ordin de serviciu semnat/parafat de organul lui de conducere, in care sa se precizeze in mod expres ca trebuie sa controleze o anumita SC, pentru un anumit motiv bine specificat, intr-un dosar aflat pe rol si intr-o anumita perioada de timp;
- sa faca dovada ca, in prealabil, va convocat la sediul social al SC intr-o anumita zi si la o anumita ora, prcizand motivul inspectiei si ceea ce anume doreste sa inspecteze.
Bine inteles, excludem cazul unui "flagrant" organizat sambata-duminica, cu o televiziune in spate.
Violare de domiciliu
clausimo
la mine in sat o batrinica a fost vizitata intr-o noapte de catre un individ ,acesta intrind peste ea in casa sa fure bani, crezind ca ca daca copii acesteia ... (vezi toată discuția)
Violare de domiciliu?
svepo68
Se considera violare de domiciliu patrunderea proprietarului in locuinta inchiriata,daca nu exista un contract depus la finante,ci doar un contract facut intre ... (vezi toată discuția)