avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... violare de domiciliu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

violare de domiciliu

la mine in sat o batrinica a fost vizitata intr-o noapte de catre un individ ,acesta intrind peste ea in casa sa fure bani, crezind ca ca daca copii acesteia sunt plecati din tara ,aceasta detine bani in locuinta respectiva,batrinica auzind zgomot in casa, sa trezit si la prins pe acesta ,recunoscindul cine este(cu toate ca era intuneric)individul nu a opus rezistanta, nu a trecut la acte de violenta si a plecat pur si simplu,dupa ce a fost prins.a doua zi batrinica la reclamat la seful de post cum era si normal sa faca,iar acesta am inteles ca ar fi recunoscut fapta,si nu stiu decit ca ar fi primit amenda...intrebarea se pune -nu era normal sa fie inchis ca sa faca puscarie ?tinind cont ca a marturisit?sau trebuia dat in judecata de batrinica?pentru ca el este in libertate.....
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 12:20, 11 Februarie 2012
Pentru ca o persoana sa ajunga sa faca puscarie este necesar ca anterior ,urmare faptei savarsita de catre acesta,persoana vatamata sa formuleze plangere oficiala la autoritatea competenta sa cerceteze conditiile in care s-a savarsit fapta si sa dispuna incadrarea acesteia
Autoritatea competenta sa cerceteze plangerea ,coroboreaza fapta cu probele si in final functie de circumstante,pronunta fie rezolutie, fie rechizitoriu de trimitere spre competenta solutionare de catre instanta de judecata
La randul sau instanta de judecata analizeaza rechizitoriul ,apararile partilor si in final ,daca fapta este prevazuta si pedepsita de legea penala,daca a avut consecinte deosebite,poate dispune hotararea de privare de libertate a faptuitorului
Cum in situatia prezentata de dvs,fapta nu a produs prejudicii,faptuitorul a colaborat cu politia si a recunoscut fapta,politia a apreciat ca este suficient a dispune obligarea la plata de amenda in sarcina faptuitorului
Art. 192

Violarea de domiciliu

Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, sau refuzul de a le părăsi la cererea acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 4 ani.

În cazul în care fapta se săvârşeşte de o persoană înarmată, de două sau mai multe persoane împreună, în timpul nopţii sau prin folosire de calităţi mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.

Pentru fapta prevăzută în alin. 1, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
doberv a scris:

Art. 192

Violarea de domiciliu

Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, sau refuzul de a le părăsi la cererea acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 4 ani.
...


Părerea mea este că articolul ar fi trebuit să se cheme "Violarea de proprietate" pentru că cineva poate deţine 2 sau mai multe proprietăţi dar domiciliu poate avea doar într-un singur loc. De asemenea, se poate viola proprietatea sau sediul unei persoane juridice ceea ce nu s-ar încadra deloc la "Violare de domiciliu" ca denumire de articol (nu ca şi conţinut).
La violare de domiciliu, politia nu poate aplica amenda contraventionala. Se intocmeste dosar penal la plangerea prealabila a persoanei vatamate, care se solutioneaza obligatoriu prin unitatile de parchet. Abia aici prin interpretarea probatoriului administrat coroborat cu imprejurarile concrete savarisirii faptei se poate adopta una din urmatoarele solutii:
- aplicarea unei amenzi administrativa in baza art. 18, indice 1 din c.p.
- intocmirea rechizitoriului si trimiterea in judecata,
In cazul de fata, fapta s-a petrecut noaptea si nu este nevoie de plangere prealabila, organul de cercetare penala este obligat sa se sesizeze din oficiu. Asa cum s-a aratat mai sus numai in cazul prev. la alin.1 este nevoie de plangere prealabila. In practica se poate intampla ca politistul sa nu doreasca sa se inregistreze cu o asemenea fapta, de frica superorilor si sa aplaneze conflictul prin metode ilegale.Deci obligatia lui este sa se sesizeze din oficiu sa inregistreze imediat lucrarea la parchet (numar unic), sa faca acte premergatoare pentru infractiunea de violare de domiciliu si eventual talharie sau tentativa la infractiunea de talharie, dupa care sa faca propuneri procurorului. In toate cazurile solutionarea este de competenta parchetului si nu al organului de cercetare a politiei. Asa ca politistul sa-si faca treaba asa cum scrie la carte, altfel comite un abuz.

Alte discuții în legătură

Violare de domiciliu caradis caradis Buna ziua. Am si eu o intrebare ? Daca posed un imobil de 20 de ani si altcineva intra cu fosta peste mine, am si probe video in acest sens , in afara de ... (vezi toată discuția)
Incalcare proprietate privata si furt teodora stanescu teodora stanescu care este procedura legala prin care persoane care au incalcat o proprietate privata si au furat material lemnos pot sa fie trase la raspundere pt. fapta ... (vezi toată discuția)
Violarea de domiciliu cipriang4s cipriang4s buna seara! am fost lovit si eu si sotia in curte la mama de 2 indivizi cu scanduri, eu am obtinut certificat medico legal de 6 zile si sotia de 5 zile ce pot ... (vezi toată discuția)