avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... RESTRUCTURARE BUGETARI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

RESTRUCTURARE BUGETARI

1.Care e varsta obligatorie de pensionare la femei?
2.Daca are 54 de ani poate fi disponibilizata?Eu una stiu ca cu cativa ani inainte de pensionare nu se poate concedia o persoana...
3.Mai poate iesi la pensie anticipat?E cea ma usoara solutie cre eu...

Va rog sa ma ajutati in rezolvarea aceste probleme!
Va multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 22:07, 11 Septembrie 2009
NU ati precizat anul si luna nasterii persoanei si nici vechimea in munca.
Varsta standard de pensionare este de 60 ani.
Varsta asiguratei le iesirea le pensie pentru perioada 08 - 09.2009 este de 58 ani si 8 luni cu un stagiu comlet de 27 ani si 4 luni. Pentru luna dec. varsta este de 58 ani si 9 luni cu un stagiu de 27 sni si 6 luni. Poate iesi la pensia anticipata.
Se pare ca este nascuta in 1955.
In acest caz se poate pensiona de limita de varsta la 60 de ani (in 2015), daca are minim 15 ani de vechime.
La pensie anticipata poate iesi la 55 de ani daca are minim 40 de ani vechime.
La pensie anticipata partiala poate iesi la 55 de ani (in 2010) daca are minim 35 de ani vechime la data pensionarii. Ar mai fi putin pana la anul (in luna in care s-a nascut). Pana atunci, daca o concediaza, poate primi indemnizatie de somaj. Perioada de somaj este perioada asimilata stagiului de cotizare pentru pensie.
In cazul doamnei ar putea fi folosite prevederile Contractului colectiv de munca la nivel national (CCMUNN) pe anii 2007-2010, care spune:

ART.81. - (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:

a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;

b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;

c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.

(2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:

a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;

b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;

c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.

Dar unde ati vazut dvs. ca statul sa se conformeze CCMUNN? Statul este primul care ocoleste legile.

Conform actualei legi a pensiilor ar fi bine sa fie disponibilizata, sa intre in somaj (daca pana in 2010, luna nasterii, are 30 de ani de cotizare la pensie, inclusiv perioadele de somaj) si apoi sa se pensioneze anticipat partial.

Asta este parerea mea, dansa hotaraste cum face!

pneagu:
Doamna este nascuta in 1955 cand varsta standard de pensionare la femei este de 60 de ani si stagiul complet de cotizare ste de 30 de ani.
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Cu scuze, rectific prima perioada: este vorba de lunile aug.-nov.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere cu 2 ani inainte de pensie???? micaelamicaela micaelamicaela Buna seara, Am si eu o intrebare: poate fi concediata (restructurare) o persoana care in martie 2010 implineste 59 de ani? Are 40 de ani de munca si ar putea ... (vezi toată discuția)
Codul muncii si disponibilizarea petru lucaci petru lucaci Buna ziua! Am varsta de 57 ani si7 luni. La 61 de ani indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta cu reducerea corespunzatoare pentru anii ... (vezi toată discuția)
Inainte de pensionare sisilvia sisilvia buna seara am o cunostinta care mai are 3ani si 6luni pana la pensia de limita de varsta, el mai poate fi dat afara de la locul de munca? firma nu se ... (vezi toată discuția)