avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere cu 2 ani inainte de pensie????
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere cu 2 ani inainte de pensie????

Buna seara,
Am si eu o intrebare: poate fi concediata (restructurare) o persoana care in martie 2010 implineste 59 de ani? Are 40 de ani de munca si ar putea iesi la pensie prin compensarea varstei cu anii de vechime, dar nu inainte de 60 de ani. "prin lume" se spune cum ca angajatorul n-ar prea avea voie sa concedieze un salariat in aceasta situatie. As dori opinia unui specialist si chiar un sfat dak este posibil. Va multumesc anticipat! O seara buna va doresc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:24, 25 Octombrie 2009
Buna seara. Despre ce concediere este vorba? Individuala sau colectiva?
Ce intelegeti prin "compensarea varstei cu anii de vechime"?
Varsta standard de pensionare poate fi redusa pentru ca, de exemplu, o persoana a lucrat in grupe de munca sau in conditii deosebite si / sau speciale. Realizarea unui anumit stagiu de cotizare nu presupune reducerea varstei standard de pensionare. In Legea nr. 19/2000 nu exista o asemenea prevedere.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Daca este barbat atunci poate beneficia de pensie anticipata partiala incepand cu Martie 2011, respectiv la implinirea varstei de 60 ani.
Reducerea varstei standard de pensionare se poate face numai daca persoana respectiva a lucrat in conditii deosebite si / sau speciale de munca (grupe de munca).

Daca este femeie putea beneficia de pensie pentru limita de varsta incepand cu Noiembrie 2009, respectiv la implinirea varstei de 58 ani si 8 luni.
Ptr nu a intra in categoria de concedieri colective, firma concediaza cate 4-5 persoane inn decurs de 3-4 saptamani. Deci este o concediere individuala cred.
I s-a explicat ca daca nu are varsta de pensionare dar are vechime mai mare de 35 de ani, diferenta de peste acesti 35 de ani de vechime o socotesc peste varsta de 60 de ani asa incat sa ajunga la actuala varsta de pensionare.(saizeci si....cati de ani trebuie - 63 sau 65). in speranta ca m-am facut inteleasa, astept raspuns. Multumesc!

Alte discuții în legătură

Protectia persoanelor unic intretinatoare de familie impotriva concedierii gabriela68ful gabriela68ful Sunt divortata si am in intretinere un copil minor.La firma unde lucrez se anunta desfiintarea unor posturi de lucru si concedieri individuale sau ... (vezi toată discuția)
Restructurare bugetari dianamariadamian dianamariadamian 1.Care e varsta obligatorie de pensionare la femei? 2.Daca are 54 de ani poate fi disponibilizata?Eu una stiu ca cu cativa ani inainte de pensionare nu se ... (vezi toată discuția)
Intretinator de familie karytat karytat Poate fi protejat de concediere si incadrat ca \"intretinator de familie\" un angajat care traieste in concubinaj cu o femeie de o perioada mai mare de 5 ani? ... (vezi toată discuția)