avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere cu 2 ani inainte de pensie????
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere cu 2 ani inainte de pensie????

Buna seara,
Am si eu o intrebare: poate fi concediata (restructurare) o persoana care in martie 2010 implineste 59 de ani? Are 40 de ani de munca si ar putea iesi la pensie prin compensarea varstei cu anii de vechime, dar nu inainte de 60 de ani. "prin lume" se spune cum ca angajatorul n-ar prea avea voie sa concedieze un salariat in aceasta situatie. As dori opinia unui specialist si chiar un sfat dak este posibil. Va multumesc anticipat! O seara buna va doresc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:24, 25 Octombrie 2009
Deci, legal ar fi ca angajatorul sa-i mentina CM pana la pensionare atata vreme cat exista competenta si disciplina la locul de munca. Avand in vedere ca nu este vorba de o concediere colectiva, mai este valabil ceeea ce-mi spuneti??

Gabriela Pintea a scris:

Prevederile art. 81, alin. (2), lit. c) din CCMUN nu sunt aplicabile decat in cazul pensiei pentru limita de varsta. Atunci cand un act normativ nu distinge intre categoriile de pensie, facand referire la "pensie" la modul generic, intotdeauna se va avea in vedere pensia pentru limita de varsta, nu celelalte categorii de pensie.

Domnul respectiv poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 65 de ani. Desigur, angajatorul il va tine in continuare, intrucat nu face distinctia intre categoriile de pensie si nici nu se va interesa la casa de pensii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Art.81 din CCMUNN este valabil in cazul concedierilor colective dar nici atunci nu se poate face uz de aceste prevederi dacat daca raman nedesfiintate posturi similare cu ale salariatului care mai are putin pana la pensie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu v-am raspuns strict din punctul de vedere al legislatiei referitoare la acordarea drepturilor de pensie. Acest articol poate fi valabil numai cu trei ani inainte ca o persoana sa beneficieze de pensie pentru limita de varsta, nu cu trei ani inainte de a beneficia de alte categorii de pensie.
In rest, v-au raspuns colegii mei, nu fac parte din categoria celor care le stiu pe toate si nimic.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protectia persoanelor unic intretinatoare de familie impotriva concedierii gabriela68ful gabriela68ful Sunt divortata si am in intretinere un copil minor.La firma unde lucrez se anunta desfiintarea unor posturi de lucru si concedieri individuale sau ... (vezi toată discuția)
Restructurare bugetari dianamariadamian dianamariadamian 1.Care e varsta obligatorie de pensionare la femei? 2.Daca are 54 de ani poate fi disponibilizata?Eu una stiu ca cu cativa ani inainte de pensionare nu se ... (vezi toată discuția)
Intretinator de familie karytat karytat Poate fi protejat de concediere si incadrat ca \"intretinator de familie\" un angajat care traieste in concubinaj cu o femeie de o perioada mai mare de 5 ani? ... (vezi toată discuția)