avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce sanse am daca introduc o actiune in instanta ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce sanse am daca introduc o actiune in instanta impotriva asociatiei ?

In Aprilie 2016 am cumparat un ap. , debransat de la RADET inca din 2002 . incepand cu iulie 2016 asociata imi impune sa platesc suma de700 lei in 10 rate pentru o datorie mai veche a asocitiei catre RADET mentionez ca am adeverinte eliberate de catre asociatie ca la data dobindiri ap cat si la debransare , in2002 ap respectiv nu are nici un fel de datorie catre asociatiei .cum ma sfatuiti sa procedez in consecinta . Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 08:56, 25 Februarie 2017
Solicitati asociatiei sa justifice ce reprezinta suma respectiva si in ce perioada a fost acumulata.
Atata timp cat proprietarul sau proprietarii din perioada 2002-2016 nu a/au avut datorii la asociatie care sa fie penalizate nu exista motive ptr introducerea la plata a unor datorii vechi.
Probabil adminul nu a platit facturile si in urma unui proces castigat de RADET acum se strang banii ptr furnizor.
Dar misterul asupra sumei nu il veti deslusi decat dupa ce veti primi explicatii scrise.
Dupa care puteti actiona asociatia in judecata si in baza documentelor pe care deja le detineti.
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2017
cyan, moderator
Lămuriți-ma în ce mod va impune obligația de plata, verbal, prin lista de plata sau prin ce modalitate. În funcție de răspuns aveți de acționat în mod diferit.
@Ionionita

Dar ceilalti proprietari, care probabil sunt pusi la plata si ei, aveau vreo datorie in plus (in afara de restantele individuale) fata de RADET in 2002 sau in vara lui 2016?
Daca nu aveau si impunerea unei cote lunare pentru stingerea datoriei fata de RADET se face asupra tuturor proprietarilor, atunci aceasta inseamna ca asociatia se imprumuta de la dv., proprietarii, si ca suma aceasta va fi cumva, candva recuperata de la vinovatul adevarat si banii vi se vor inapoia.

Ati putea avea o sansa in instanta, daca ati putea dovedi ca in perioada in care asociatia s-a indatorat fata de RADET, apartamentul dv. era deconectat de la serviciile RADET (apa si caldura).
Deci, argumentul dv. nu trebuie sa fie in primul rand inexistenta vreunei datorii a apartamentului - aceasta ar fi in plan secund, ci lipsa oricarei relatii cu RADET in perioada crearii datoriei. Cu alte cuvinte argumentele dv. in instanta trebuie sa va deosebeasca de restul proprietarilor.
Dar cine poate spune, bagand mana-n foc, cum va gandi judecatorul?
Trebuie stabilit in primul rand de unde provine datoria catre RADET.
Judecatorul nu poate fi de acord cu repartizarea recuperarii datoriei de la toti proprietarii ci numai de la cei care se fac vinovati de producerea ei.
Legea prevede ca cine produce un prejudiciu trebuie sa il repare.
Modalitatea de plata cu recuperare viitoare de la cei vinovati este o solutie pentru a impiedica intreruperea utilitatilor de catre furnizor.
Aceasta solutie trebuie aprobata prin decizie a CEx sau hotarare a AG ptr ca proprietarii sa fie de acord si in cunostinta de cauza cu privire la consecintele neachitarii datoriilor la furnizor. In aceeasi decizie/hotarare trebuie sa se stabileasca si modalitatea de restituire catre proprietari a sumelor platite suplimentar in cazul in care datoriile vor fi recuperate de la cei vinovati.
Adica proprietarului trebuie sa ii fie clar ca suma de 700 lei ii va fi returnata integral dupa recupare sau scazuta din cheltuielile lunare si nu va fi bagata in cine stie ce fond de reparatii sau se va face "pierduta".
Proprietarii trebuie sa fie constientizati ca exista si posibilitatea ca suma suplimentara nu va mai fi recuperata vreodata in cazul in care vinovatii nu detin bunuri sau venituri.
Complicata chestiunea cu datoriile la furnizori!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata penalitati radet apartament debransat bella99 bella99 Buna seara! Va prezint pe scurt situatia in care ma aflu: locuiesc intr-un imobil de 8 etaje bransat la sistemul de incalzire furnizat de RADET. Din anul ... (vezi toată discuția)
Este legal ca niste bani furati de o persoana sa se impute unei asociatii de proprietari? Santioneanu Santioneanu Se întampla in vara anului 2006 cand asociatia de proprietari a fost sesizata de neplata unor facturi la Radet si de disparitia documentelor din casierie, ... (vezi toată discuția)
Restante radet asociatie de proprietari dozer dozer Buna ziua, Am nevoie de putin ajutor de specialitate pentru a intelege corect o situatie: Am cumparat un apartament intr-un bloc care are restante mari ... (vezi toată discuția)