avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de v/c cu clauza de intretinere viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de v/c cu clauza de intretinere viagera

Am grija de citeva luni de un batrin! Intimplator!Acestuia i-a murit sotia in urma cu 10-11 ani.Dupa aprox. 1,5 ani de la moartea sotiei, batrinul s-a hotarit sa lase casa si curtea fiicei sotiei (nu este fiica lui si nici nu a crescut-o,aceasta fiind casatorita la data cind el s-a casatorit cu mama ei) printr-un act de vinzare -cumparare cu o clauza de intretinere viagera.Mai exact in actul respectiv este specificat pretul de 42600 din care jumatate ar fi primit batrinul iar de jumatatea cealalta 21300 cumparatorul se angajeaza sa ii asigure cele de trebuinta(hrana, tratament ,incalzire s.a) pe tot restul vietii.Batrinul are acum 87 de ani!!!Dupa citeva luni de zile de incheeirea contractului, in care venea doar la sfirsit de saptamina(atunci cind venea) fiica vitrega s-a suparat si nu a mai venit pe la el de aprox.8-9 ani De mentionat ca batrinul nu a primit niciodata banii care sunt specificati in contract, acestia au fost doar pe hirtie.Acum batrinul vrea sa rupa aceasta intelegere dar ii este teama ca ar putea sa-i ceara acei bani pe care nu i-a vazut niciodata.Intrebarea mea :este posibil asa ceva? Eu din cite stiu actul se poate anula intrucit nu s-a respectat acea clauza, bineinteles cu martori,dar mai departe care este raspunderea contractuala a batrinului? ce spune legea?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:25, 27 Februarie 2017

In acest caz destul de complex , datorita faptului ca a trecut o perioada de timp mai lunga trebuie sa intelegeti ca :

Potrivit regulilor generale din materia obligatiilor inscrise in art. 1020 si art. 1021 C. civ., conditia rezolutorie este intotdeauna subanteleasa in cazul in care una dintre parti nu-si indeplineste angajamentul luat, dar contractul nu este desfiintat de drept, partea in privinta careia angajamentul nu s-a executat avand alegerea intre a sili pe cealalta parte la executare sau a cere desfiintarea actului.
Transformarea obligatiei de intretinere din contractul de vanzare-cumparare in renta viagera nu poate avea loc decat in urma acordului de vointa al partilor contractante.

Prin sentinta civila nr. 1329/1997, judecatoria Lugoj a respins actiunea intentata de reclamantii MA si MR impotriva partilor MG si MI pentru rezilierea contractului de vanzare-cumparare cu clauza intretinerii si a admis cererea reconventionala formulata de cei din urma, dispunand inlocuirea obligatiei de intretinere in natura cu plata lunara a unui echivalent banesc.

Contractul de vanzare cu clauza de intretinere este un contract nenumit cu titlu oneros, aleatoriu, bilateral, consensual, translativ de proprietate, caruia i se aplica regulile generale din materia obligatiilor inscrise in art. 1020 si 1021 C. civ., in baza carora conditia rezolutorie este subinteleasa in situatia cand una dintre parti nu isi indeplineste angajamentul luat.

In acest caz, contractul nu este desfiintat de drept, partea in privinta careia angajamentul nu a fost indeplinit putand fie sa sileasca pe cealalta parte la executarea conventiei - cand aceasta mai este posibila - fie sa solicite desfiintarea contractului, transformarea obligatiei de intretinere in renta viagera neputand avea loc decat cu acordul tuturor partilor contractante.
Dupa trminarea acestor operatiuni sa se recurga la un contract de intretinere direct cu clauze bine determinate si inscrise ..
Intretinerea in aceste situatii poate fi prestata prin plata unei sume lunare de bani, prevazuta ca atare in contract sau poate sa conste in procurarea de alimente, medicamente, imbracaminte sau prin prestarea activitatilor de gospodarire zilninca/saptamanala/lunara. De asemenea, se poate arata contravaloarea lunara a medicamentelor, alimentelor etc astfel incat cumparatorul sa stie exact la ce valoare trebuie sa se situeze executarea obligatiei asumate, iar vanzatorul sa aiba siguranta ca va beneficia de aceste prestatii in natura intr-un cuantum précis stabilit.
Aceasta prestare a intretinerii trebuia inserata in contractul de vanzare cumparare sub forma unei clauze de intretinere.
E o donatie cu sarcina, ar putea cere indeplinirea sacrinii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cotelor de întreþinere neachitate tantahurub tantahurub bună seara, am rugămintea de a mă lăuri cu privire la următorul aspect _ sunt proprietara unui apartament cu clauză de întreţinere persoana cu care ... (vezi toată discuția)
Contract v/c pentru acelasi imobil nico_leopa nico_leopa Buna seara, > am o simpla intrebare pentru cine ma poate lamuri: este legal sa se intocmeasca un act de v/c pt un imobil pt care s-a facut un contract de v/c ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca promitentul-vanzator a mintit in acte cmf1985 cmf1985 Buna ziua, Intrebarea mea vizeaza un antecontract de vanzare-cumparare pe care l-am semnat in urma cu o luna. In acest antecontract se stipuleaza ca ... (vezi toată discuția)