Buna!
La compania pe care o administrez au inceput problemele financiare de vreun an in coace pana am ajuns sa suspend activitatea firmei pt o perioada.
Anul trecut in luna sept mi s-a blocat pt prima data contul din cauza unor datorii acumulate la stat. Fiind pt prima oara in 7 ani m-am panicat un pic si am facut un imprumut la banca pe persoana fizica pt suma datorata la stat, adica 11000 ron si am achitat suma integrala. Am fost la finante si mi s-a dat o hartie prin care se aducea la cunostinta bancilor sa mi se deblocheze conturile deoarece s-au achitat toate debitele catre stat pana in acel moment.
In aceeasi luna, adica in spetembrie, am achitat obligatiile catre stat printr-un ordin de plata separat aferente lunii august 2008.
In oct am achitat pt sept 2008, in nov pt oct. si apoi nu am mai achitat pt nov si dec deoarece am primit un ordin de plata de la contabila sa achit tva de 6000 ron si am zis ca o sa-i achit in rate odata cu sumele datorate la bugetul de stat, somaj si cas.
Lunar eu am de achitat la stat suma de 450 ron, aprox cu tot cu impozitul pe profit calculat de contabila.
La sfarsitul lunii decembrie, adica pe 27 dec mi-a fost blocat contul din nou pt suma de 6000 ron tva datorat si cele 2 luni nov si dec restante neachitate catre stat. Cel putin asa am calculat eu la acea data.
Deoarece aveam cecuri catre furnizori de achitat si colaborarea noastra era foarte buna pana am inceput sa am aceste probleme, am incercat achitarea cecurilor catre furnizor prin alte mijloace, prin curier, sau direct in contul de card al administratorilor.
Bun! In februarie 2009 am inceput sa achit prin foi de varsamant datoriile catre stat ca sa nu mai raman in urma si sa fiu la zi.
Conturile firmei fiind blocate toate platile facute cu cardul din decembrie ,ianuarie si februarie se duceau automat catre stat acoperind sumele pretinse de anaf.
In luna aprilie unul dintre colaboratori a dat cecul garantie la banca fara sa ma intrebe si am fost instiintata ca am un cec la plata iar contul imi este blocat. In acel moment aveam un rest de plata din sumele datorate la stat de 3100 ron si cecul de 2700 ron catre furnizor. Nu vreau sa imi mai amintesc prin ce mijloace si cu ce batai de cap am reusit sa strang suma, de la prieteni, rude, am amanetat toate bunurile valoroase sa nu intru in incidenta cu banca si am achitat si de data aceasta. Eram epuizata psihic, deja imi ajungea "funia la par" cum se spune.
Am avut in ultimii 2 ani 3 angajate in concedii de maternitate si de cresterea copilului si suma pe care mi-a datora statul era destul de frumusica asa ca m-am inarmat cu un monument de rabdare si am inceput sa fac dosarul catre cjpas pt inapoierea sumelor datorate. La dosar aveam nevoie de dovada ca in ultimii 3 ani am achitat toate sumele catre stat si sa aduc dovada de la anaf ca nu am datorii la stat.
Bineinteles ca am inceput sa alerg peste tot si la anaf s-a descoperit ca mai am unele debite neachitate, le-am achitat la zi pe toate si am dus dosarul la cjpas in luna aprilie cu TOATE taxele, debitele, datoriile la stat la zi ca altfel nu mi-l primea
si dupa indelungi demersuri si cateva faxuri trimise direct la directorul cjpas am obtinut in luna august la sfarsit o parte din suma.
Dar.... sa ne intoarcem la luna aprilie cand aveam datorii la stat 0.
Mergand lucrurile din ce in ce mai prost, am convenit cu furnizorii la se achit cecurile datorate ealonat prin ordine de plata lunare iar ei sa pastreze cecul initial garantie ca imi achit debitele si apoi sa mi-l trimita.
Una dintre firme a acceptat sa-i trimit retur o parte din marfa ramand sa achit restul sumei printr-un cec scadent la sfarsitul lunii iulie 2009.
Cand ma trezesc la sfarsitul lunii iulie ca mi se blocheaza din nou contul fara sa fiu anuntata prin nici o hartie din timp, hartia a venit dupa pt un debit de 3500 ron.
Deja era prea de tot, de und naiba s-au strans 3500 ron in iunie si iulie ca apr si mai au fost platite? de unde sunt sumele? cei de la anaf au spus ca aveam nu stiu ce debite de anul trecut?! pai cum naiba? ca eu am fost la ei si mi-au dat la o hartie ca sunt la zi?! asaaaaaaaaa.
Normal ca cecul scadent la sfarsitul lunii iulie a fost refuzat si am intrat in cip.
in august....
in luna august cand am primit in banca banii de la cas , aveam contul blocat si normal m-am dus la anaf sa vad ce datorii am si sa-l deblochez. si cand colo ce sa vezi!?#-oaveam 4800 ron. si m-a luat nervii! am calculat ca babele din iunie iulie plus 700 ron o parte din taxa lui pogea rahatul ala de impozit forfetar si am adunat cam 1300 ron. de unde naiba 4800 ron? cum sa fac? stie cineva sa imi explice de ce din vara anului trecut mi se tot blocheaza contul pt tot felul de sume pe care nu mai ajung sa le platesc? am platit 1300 ron pt ca mi-a venit acasa o hartie de la ei, bineinteles la o sapt dupa ce mi-a fost blocat contul si atat pana acum dar la ei in baza de date apar cu 4800 ron.
am platit salariile si suma catre ei si gata banii primit de la cas. inca trebuie sa mai fac rost ca mai am de plata in conditiile in care la 1 aug 2009 am suspendat activitatea. Pot sa imi puna sechestru pe bunurile pe care le am ca persoana fizica sau imi iau doar ce am pe firma adica nimic aproape?
si cu furnizorii carora aveam sa le mai dau cate 400 ron si 800 ron la fiecare au bagat in banca cecurile cu sume mult mai mari si m-au bagat in incidenta. daca pot demonstra ca am achitat sumele catre ei esalonat prin ordine de plata iar de restul sumelor am marfa de la ei stocata pe care refuza sa o ia inapoi care ar fi consecintele?
sper ca m-ati putut urmari si nu am devenit incoerenta dar sincer m-am saturat!
in toata viata mea si in cele viitoare pe care le voi mai avea nu voi mai deschide o afacere in romania.
M-am ales cu fierea praf, cu nervii la pamant, un apartament ipotecat pe 25 de ani si cu datorii la furnizor chiar daca am marfa in stoc.
si statul cu pogea cu tot s-a ales cu 4 someri si cu taxa neplatita. #-o
Inteleg ca sunteti cu nervii la pamant, eu m-am enervat numai citind jumatate din post( restul n-am mai avut rabdare!!!).O singura intrebare am.V-ati reglat fisa de platitor la administratia financiara?
Multumesc, pt raspuns.
In mod normal am reglat-o atunci cand am fost la ei in aprilie sa iau dovada ca nu am datorii la stat. Altfel nu mi-ar fi aprobat dosarul pt cas. Aceasta era una din conditiile obligatorii.Mai am de recuperat unele sume de la cas pt ultima angajata aflata in concediu de lauzie si trebuie sa depun un alt dosar si mi-au cerut din nou dovada platilor la zi a datoriilor catre stat si am fost la ei sa le cer DIN NOU, si mi s-a spus ca am de achitat 4800 ron, ca pot sa fac contestatie dar sa achit suma ca altfel vor demara procedura de executare, bla, bla,bla, ca ma ia iar nervii.
Pai de unde naiba?! ca eu am suspendat activitatea firmei de o luna si nu am decat cutii cu marfa catre furnizori?!
Va dati seama ca m-am imbolnavit de nervi!:sorry:
Nu trebuie sa va pierdeti cu firea. Problema este ca in cazul ANAF debitele se lichideaza in ordinea vechimii , chiar daca dvs considerati ca platiti altceva , iar daca v-au calculat penalitati de intarziere , intai le-au luat pe alea si apoi si-au luat baza de calcul. Asa ca ati ajuns intr-un cerc vicios care nu se va opri decat in momentul in care veti lichida toate sumele calculate conform fisei fiscale emise IN ZIUA PLATII . Daca veti merge sa ridicati fisa fiscala azi si veti achita maine suma inscrisa pe ea nu veti rezolva nimic pentru ca asta inseamna inca o zide penalitati calculate.
Iar din punctul de vedere al blocarii conturilor , aceasta se face automat dupa o luna de intarziere , indiferent de suma , si nu se deblocheaza decat atunci cand debitul este inregistrat pe zero. Din pacate ( sau din fericire) nici un lucrator de la finante nu poate interveni in aceasta procedura.
Eu citii doar 90 % din postarea dumneavoastra , si de la a doua propozitie ma strabatu intrebarea esentiala : " Dumitale cine iti tine contabilitatea ? " .
Faptul ca ati avut TVA de plata in suma de 6 000 de lei inseamna ca ati vandut , aveti un contabil nepriceput sau nu l-ati platit !
am luat fisa fiscala, am achitat tot ce scria pe fisa fiscala si am platit apoi totul lunar. ce penalitati ar ma putea aparea pt o luna cat spuneti ca dureaza formalitatile de blocare a contului? daca mi se blocheaza contul din 3 in trei luni pt sume de genul 1300 ron sau 1500 si eu le-am platit de fiecare data de ce au aparut acum 4800 ron? de unde naiba daca ei au inceput sa blocheze contul pt sume neplatite in ultimele 2 luni ca asa apare pe instiintare. nu am platit in luna iunie si iulie plus taxe si impozit pe profit si tva. care nu se ridica la mai mult de 1000 ron.
cat priveste contabila....ce sa spun?! probabil ca asa cum sunt toi nu o intereseaza. ar trebui sa imi iau hartiile si dosarele si sa merg in alta parte ceea ce implica alte cheltuieli. chiar daca eu imi fac singura contabilitatea primara si lucrurile marunte am nevoie de contabil autorizat pt celelalte lucruri oficiale, contabil ce , in mod normal ar trebui sa ma ajute.
asa cum am spus in sept 2008 am platit si am fost la anaf de unde am obtinut un act prin care functionarul de acolo a confirmat ca am facut platile la zi, fara luna august pt care am platit cu ordin de plata. celelalte luni sept, oct si nov le-am platit lunar prin ordin de plata.pt luna sept, deoarece am avut vanzare mai multa, contabila mi-a calculat 6000 ron si au mai aparut de la finante un rest de 2000 ron pt o perioada din urma necalculata de ei sau a " uitat" contabila sa depuna declaratiile.
deci, in luna dec mi s-a blocat contul pt suma de 8000 ron.normal ca nu am avut cum sa platesc 8000 ron intr-o zi asa ca am platit esalonat in cateva luni, adica din ianuarie pana in aprilie, restul taxelor lunare platindu-le prin foi de varsamant direct la trezorerie. In luna aprilie am cerut fisa fiscala pt cas si mai aveam de plata 3000 ron pe care i-am platit ca altfel nu imi deblocau contul si nu imi dadeau voie sa operez prin cont. iar eu am avut cecuri scadente.
in luna mai am platit iar prin ordin de plata si doar luna iunie si iulie mi-a rama de plata plus 750 ron taxa lui pogea pe un semestru.
am platit si sumele acestea la inceputul lunii septembrie cand am fost anuntata ca mai am de plata 4800 ron.#-o cum naiba? ca fac ulcer perforat de acum! intr-adevar, am avut o perioada grea cand nu am apucat sa platesc lunar dar apoi am facut eforturi sa fiu la zi.nu mai am cu ce sa platesc, am suspendat activitatea pt ca aduceam bani de acasa si nu mai aveam de unde si totusi inca sunt datoare la stat.:( statul roman iti da material de sinucidere, nu te ajuta cu nimic iti pune bete in roate. am ajuns sa am ipoteca pe apartament si alte 4 credite din cauza ca am vrut sa ma descurc singura. iar acum 6 ani nu aveam nici o datorie.....