avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lnvocarea uzucapiunii la dobandirea dreptului de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lnvocarea uzucapiunii la dobandirea dreptului de servitute de vedere

Buna ziua,
Detin un imobil construit in anul 1914,prevazut,din constructie,cu 2 ferestre spre curtea invecinata.Aceste ferestre sunt evidentiate si in proiectul initial al casei.Imobilul a fost achizitionat in baza legii 112 in anul 1998,dupa ce am locuit in el in calitate de chirias(al statului) din 1985.Initial,in momentul construirii casei(1914) terenul vecin apartinea imobilului meu,avand pe el o mica casuta,destinata pe atunci personalului care deservea pe proprietarii de atunci.Dupa nationalizare,terenurile s-au dezmembrat,casuta din curtea vecina(apartinand statului) s-a inchiriat unor persoane,care au beneficiat si ele de legea 112 si au cumparat-o.Precizez ca una dintre camerele imobilului meu are ca singura sursa de lumina si ventilatie fereastra dinspre vecini,altfel fiind neutilizabila.Cealalta fereastra este a baii(60x60 cm,geam opac,peste inaltimea unui om)
Vecinul insista ca va zidi/bloca cele 2 ferestre.
Pot invoca uzucapiunea pentru a dobandi dreptul de sevitute de vedere? Termenul de 30 de ani se calculeaza de la data construirii(1914) , a cumpararii de catre mine a casei sau de cand locuiesc in ea,iclusiv ca si chirias la stat?
Faptul ca imobilul meu este din constructie(1914) prevazut cu cele 2 ferestre,vecinii fiind in cunostinta de cauza de acest lucru in momentul in care au cumparat casuta vecina este un argument suficient?
Multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Problema geam la spatele casei vecinului prin care se uita in curtea mea SunSetter SunSetter Buna ziua, Problema mea e urmatoarea : vecinul din fata casei face cateva modificari imobilului si vrea sa puna si un geam la baie, geam care da fix in ... (vezi toată discuția)
Distanta de construire locuinta fata de hotar gaskoe gaskoe Bun gasit. Doresc sa construiesc o locuinta P+M. Partea din spate a casei are, conform schitelor din proiect, distanta de 90 cm fata de hotar. Dirigintele ... (vezi toată discuția)
Distanta dintre terenuri pentru edificatie fratargujiu fratargujiu Salut tuturor. As vrea sa Va intreb care este distanta care trebuie sa fie pastrata dintre doua terenuri avand un proiect (in gand nu AC) de a construi o ... (vezi toată discuția)