As dori sa ma ajutati intr-o situatie. Mama mea a primit o citatie pentru a se prezenta ca martor la un proces de divort. Problema este ca ea a trecut prin niste momente neplacute cauzate de cel care a intentat procesul, iar ea ar dori sa nu mai aiba nicio tangenta cu aceasta persoana.
Din cauza problemelor avute ea s-a internat la spital, iar acum a fost externata, insa se afla sub influenta unui tratament foarte puternic, iar ea nu este in deplinatatea facultatilor mintale.
As dori sa stiu ce se poate face intr-o astfel de situatie, pentru a nu ne prezenta la proces.
Depuneti o cerere la instanta si la care atasati copie de pe un document medical care sa ateste starea de sanatate a mamei dvs si prin care explicati de ce mama dvs nu se poate prezenta ca martor.
Partile vor trebui sa propuna alte probe, alti eventuali martori. Nici nu ar fi posibil a se accepta ca o persoana lipsita de discernamant sa depuna marturie, intrucat se subintelege ca aceasta ar putea denatura adevarul .
Fara suparare dar eu nu am mai auzit de persoana sanatoasa care fiind sub tratament sa aiba discernamantul afectat! Nu sunt medic dar pare improbabil!
Ca nu poate conduce o masina , ca are probleme de vedere , stari de lesin , piederi de energie , sunt de acord ! Dar ca are lipsa de discernamant?B-)
Sfatul meu este sa scoateti un certificat medico legal in acest sens fiindca judecatorii nu inghit astfel de "glumite"! Ca avem sau nu chef sa fim confruntati cu o situatie care poate deveni jenanta este un lucru , dar sa invocam lipsa discernamantului poate fi periculos ! Atentie , va trebui sa solicitati instituirea tutelei in acest caz , mama dvs neavand capacitatea de a discerne va avea nevoie de un tutore care sa-i administreze bunurile pentru a nu fi pacalita!:D
Reglementata in C. fam., institutie de ocrotire a minorului, care este lipsit de ingrijire parinteasca (parinti morti, necunoscuti etc.), precum si a alienatului si debilului mintal, dar mai ales a persoanei care, din cauza varstei, nu se poate apara singura. Aceste persoane, fiind lipsite de capacitatea de exercitiu sau avand capacitatea de exercitiu restransa, vor fi reprezentate in instanta prin tutorele desemnat de autoritatea tutelara. Tutorele exercita drepturile si indeplineste obligatiile ce ii revin, in baza tutelei, in scopul ocrotirii intereselor acestor persoane ( le administreaza averea, se ocupa de cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lor profesionala, reprezentarea in justitie etc.). B-)
Deci intervin complicatii daca mergeti pe calea lipsei de discernamant!
Mai ganditi-va!
multumesc de raspuns dar ati mers prea departe, ea sufera uneori de tulburari psihice, deoarece a avut unele proble in copilarie, si are psihicul mai slab.
Acum a avut o depresie, sau o cadere pe plan psihic destul de grava, si foloseste un tratament destul de puternic pana isi revine, asta insemnand eu stiu 1-2-3 luni.
Iar starea pe care o are mama mea, are legatura cu acea persoana, iar ar fi mai indicat sa nu aiba tangenta cu ea, de aceea nu am dori sa merem la proces, pentru a grabi refacerea ei. Plus ca se si simte rau in general, din cauza tratamentului, si doarme toata ziua. Si alta chestie, pe citatie, am si primit un nume cu 3 caractere gresite, asa ca defapt nici nu am de unde sa stiu ca e vorba de mine.
Doctorita mi-a zis ca imi da un fel de motivare, si asta nu stiam ce se intampla, se amana procesul pana va putea veni, sau nefiind o cauza atat de grava, se va judeca fara lipsa unui martor, caci mai are un martor chemat?