avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare apartament ipotecat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare apartament ipotecat

Buna ziua.
Acum 5 ani parintii mei au trecut apartamentul lor pe numele unei prietene de familie, dar ei au continuat sa stea in el in toti acesti ani.Aceasta 'vanzare' a fost un fel de ajutor pentru aceasta preitena(dansa trebuia sa aiba o proprietate pe numele ei, nu stiu exact toate amanuntele).Acum doreste sa faca contract de vanzare cumparare intre dansa si parintii mei, ca ei sa fie din nou proprietari, ea va plati toate taxele notariale ce se impun .Doar ca exista o micuta problema: intre timp apartamentul a fost ipotecat pt un imprumut in favoarea fratelui meu, mai are 15 ani de plata pt acest credit.
Am 2 intrebari:
1.Trebuie mentionat in contractul de v-c faptul ca parintii mei ( ca si cumparatori) sunt de acord cu ipoteca aceasta( pt ca logic fratele meu nu are cum sa plateasca acum tot, pt ca apartamentul sa fie liber de sarcini)? si este posibila o astfel de clauza?
2. Avand in vedere faptul ca parintii mei nu vor fi nevoiti sa dea bani pe acest apartament( desi in contract se va stabili pretul de vanzare evident) notarul cere dovada platii?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:24, 3 Martie 2017
Buna ziua,

In mod normal, asupra unui apartament ipotecat exista o interdicite de vanzare din partea bancii. Fara acordul bancii nu se poate vinde apartamentul, chiar daca noii cumparatori sunt de acord.
Ar fi bine sa vorbiti la banca daca va permite sa faceti acest contract.
Notarul nu cere dovada platii, este suficienta declaratia vanzatorului ca banii au fost incasati. Cu toate acestea, daca este vorba despre sume mai mari de 50.000 EUR este obligatoriu ca plata sa fie facuta prin cont bancar (exista un ordin prin care se interzic tranzactiile cash de peste 50.000 EUR).
Vanzatorul trebuie sa plateasca partea de ipoteca si atunci imobilul se elibereaza de sarcini.
Altfel nu cred ca se poate face tranzactia.
Si intr-adevar exista o lege care stipuleaza ca peste o anumita suma Tranzactia trebuie sa fie facuta prin cont bancar. Stiam ca e mult mai mica decat 50.000 euro.
50 mii aia sunt lei.. ( art 10 legea 70/2015).
Poate nu ar trebui facuta o vanzare inapoi, ci o rezolutiune a contractului de acum 5 ani. Insa nu cunosc daca ati lasat vreun termen sau altele similare in contract. Oricum ar fi, ar trebui sa se poate.
Juridic, imi pare mai simpla si mai corecta varianta reala. E si mai usor astfel sa negociati cu banca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plati intre persoane fizice (legea 70/2015) ToniB ToniB Impreuna cu sotia cumpar un apartament cu pretul din contract de 250.000 lei. 1. putem plati 50.000 lei cash si 200.000 lei prin banca sau asta se numeste ... (vezi toată discuția)
Sunt pe cale să cumpăr un apartament care costă 29.000 de euro, iar vânzătorul vrea banii cash. este legală pretenția lui? manutmu manutmu Sunt pe cale sa cumpar un apartament (29 mii euro) insa vanzatorul vrea toti banii cash in EURO. Eu am toti banii in contul meu bancar in RON. E legal sa dau ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)