avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ce drepturi are???
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ce drepturi are???

buna seara.sora mea lucreaza cu ci de munca in italia,angajatorul este italian,cm este facut in italia.are 12 luni vechime si este insarcinata in luna a 3-a.in decembrie vrea sa vina in tara si sa nasca aici bebelusul.are drept la indemn de crestere a copilului?alocatie?dar daca nu este casatorita cu acte si tatal este angajat la o firma care l-a trimis sa lucreze in italia"?multumesc mult.o seara buna.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 00:09, 14 Septembrie 2009
In conditiile in care CIM este incheiat in Italia,pe cale de consecinta obligatiile aferente sunt achitate statului italian.Chiar daca bebelusul urmeaza sa se nasca in Romania,in tara, sora dvs nu se afla inregistrata la autoritati cu CIM ,nu detine stagiu de cotizare .
Pe cale de consecinta , sora dvs nu intruneste prevederile legale existente in Romania ,pentru a putea beneficia de alocatie crestere copil
Achiesez la cele invederate de"ynocentta".Intr-adevar neexistand stagiu de cotizare,sora dvs.nu poate beneficia de alocatie.
Daca statul italian o ajuta pe sora dvs.in conditiile prevazute de legea italiana,de ce ar mai fi necesar ajutor din partea statului roman ?Doar pentru ca minorul se va naste in Romania ?
C.Geta a scris:
sora mea lucreaza cu ci de munca in italia,angajatorul este italian,cm este facut in italia.are 12 luni vechime si este insarcinata in luna a 3-a.in decembrie vrea sa vina in tara si sa nasca aici bebelusul.are drept la indemn de crestere a copilului? alocatie?
dar daca nu este casatorita cu acte si tatal este angajat la o firma care l-a trimis sa lucreze in italia?

Daca minorul se va naste in Romania, va primi alocatie de la data nasterii sale, indiferent de faptul ca parintii sai sau numai unul dintre acestia lucreaza sau nu.
Daca tatal copilului il va recunoaste, iar acesta este angajat al unei firme cu sediul in Romania, iar el a fost detasat pentru a lucra in Italia, dupa nasterea copilului in Romania, acesta va putea solicita indemnizatia de crestere a copilului si sa ramana in C.I.C. in locul mamei, cu conditia ca tatal sa aiba o vechime, respectiv stagiu de cotizare, de cel putin 12 luni anterioare nasterii copilului. ;)
Stimata doamna, perioada lucrata de sora dvs in strainatate este asimilata stagiului de cotizare prevazut in OUG 148/2005.
Art. 1 (2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
j) au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
In cazul acesta, ambele state fiind state UE, se aplica Regulamentul (CEE) nr. 1408/71 al Consiliului, din 14 iunie 1971, privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati si cu familiile acestora care se deplaseaza in cadrul Comunitatii.
Sora dvs va avea dreptul sa obtina si indemnizatie, si alocatie.
Teoretic ,distinsa colega Paula a emis raspuns corect.
Autoarea topicului nu a precizat ca CIM sau ,este perfectat in conditiile regulamentului CEE,respectiv ca este inregistrat la autoritatile de resort a celor 2 state membre ale CE
Mai mult,practica,bat-o vina ,da mari batai de cap pentru incheierea formularelor
E 406,E 407,E 411 ,(vezi nemultumirile celor in cauza din Spania).
Succes persoanei in cauza sa beneficieze de indemnizatie si de alocatie crestere copil

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere C.Geta C.Geta buna ziua.as vrea si eu sa ma ajutati cu un sfat.sora mea si viitorul ei sot lucreaza cu acte in italia.sora mea are cim incheiat de angajatorul din italia pe ... (vezi toată discuția)
Alocatie copil Laura31 Laura31 buna seara! problema sta in felul urmator: sora mea locuieste cu logodnicul (italian) in Italia si au impreuna un copil de 1 an si 6 luni care poarta numele ... (vezi toată discuția)
Contract de munca in italia ducubc ducubc buna ziua, va rog frumos sa-mi spuneti cum este considerata in romania daca lucrezi 12 luni cu contract de munca cu 40 ore pe saptamana in italia . se pune in ... (vezi toată discuția)