buna ziua.as vrea si eu sa ma ajutati cu un sfat.sora mea si viitorul ei sot lucreaza cu acte in italia.sora mea are cim incheiat de angajatorul din italia pe cand viitorul ei sot are cim incheiat de angajatorul roman,incheiat in romania si locul de munca este in italia.el,deocamdata,este in proces de divort.in martie 2010 sora mea urmeaza sa aduca pe lume un bebelush.pot solicita eliberarea certificatului de nastere in conditiile in care el nu va fi in romania la acea data?trebuie sa urmeze vreo procedura ??
ea in decembrie vine acasa,poate beneficia de concediu prenatal?trebuiesc aduse ceva acte din italia?dar indemnizatie in conditiile date?va multumesc(avand in vedere faptul ca situatia este destul de incurcata ce sanse are sa obtina ceva?!!!multumesc mult
Declaratia nasterii copilului este obligatia oricaruia dintre parinti iar indubitabil copilul ce se va naste va avea ca tata pe sotul mamei, chiar daca intenteaza actiune de divort.
Va trebui sa beneficieze de concediul de maternitate prevazut de legislatia italiana intrucit acolo s-au platit contributile aferente acestei drept urmind a fi transferate in Romania
imi pare rau ca nu m-am facut inteleasa.am spus ca viitorul sot al surorii mele ...adica el trebuie sa divorteze.fosta lui sotie a depus actele pentru divort.sora mea urmeaza sa se casatoreasca cu el imediat ce se va pronunta divortul.deci ea va trebui sa ceara acolo concediul de maternitate,inainte de a veni in romania si statul italian sa ii"trimita "aici banii?
Nu stiu care este legislatia in Italia privind acordarea drepturilor la nasterea unui copil, insa in Romania , pentru a beneficia de indemnizatioe pentru cresterea copilului trebuie sa realizezi venituri profesionale supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare nasterii. Daca sora dvs nu va munci in ultimele 3 luni de sarcina, in Romania nu ar putea beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului.
inteleg.si daca alocatia este mai mare in statele ue eu stiu ca primeste suma cea mai mare.adica o parte din romania si restul din italia.e adevarat?eu asa am gasit pe un site de mamici
Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse (MMFES) Theodora Bertzi a precizat ca, potrivit Regulamentului european 1408, copiii romani care au parintii plecati la munca in strainatate pot beneficia de alocatie de stat mai mare decat cea oferita in Romania, cu conditia ca cetatenii romani sa lucreze legal in tara respectiva. Potrivit documentului european, daca valoarea alocatiei in statul in care muncesc unul sau ambii parinti este mai mare decat in tara de origine, copilul poate primi alocatia de la statul care ofera suma mai mare.
"Spre exemplu, daca parintele lucreaza in Spania si copilul locuieste in Romania, alocatia se transmite in Romania. Altfel spus, daca alocatia din Spania este mai mare decat in Romania, statul respectiv plateste un complement diferential. Copilul ia alocatia prevazuta de legislatia din Romania si primeste diferenta din Spania", a declarat Theodora Bertzi. in situatia in care parintii lucreaza in tari diferite, iar copilul ramane in Romania, acestia pot alege alocatia cea mai mare care se acorda in cele trei state.
Intradevar, daca cel putin un parinte lucreaza cu contract de munca in strainatate poate sa primeasca alocatia din acel stat. conditia este sa nu faceti cerere si sa primiti alocatie atat din statul strain, cat si din Romania. Pentru ca in acest caz va alegeti cu un dosar penal pentru fals in declaratii (deoarece in romania dati o declaratie pe propria raspundere ca nu mai primiti alocatie pentru copil din alta parte).
Ce drepturi are???
C.Geta
buna seara.sora mea lucreaza cu ci de munca in italia,angajatorul este italian,cm este facut in italia.are 12 luni vechime si este insarcinata in luna a 3-a.in ... (vezi toată discuția)
Alocatia europeana
mikeral
Buna ziua! Eu lucrez in Italia de cativa ani buni,sunt divortat si am o fetita de 13 ani Romania,pana acum nu am stiut de acest regulament european si cand am ... (vezi toată discuția)