avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Pt efectuarea succesiunii dupa decesul tatalui nostru,eu si sora mea(ambele locuind in Grecia) i.am trimis mamei noastre procura facuta la un notar.Mama a tradus.o in tara dar cand a mers la notar i s.a spus ca trebuie facuta la consulat.Imi puteti da mai multe detalii va rog?
Cel mai recent răspuns: Robyegya , utilizator 08:17, 3 Martie 2017
Buna ziua,

Probabil ca procura facuta de dvs. si sora a fost data la un notar din Grecia, situatie in care procura trebuie apostilata (conform Conventiei de la Haga). Daca nu puteti apostila procura transmisa deja, va trebui sa vedeti daca sunt mai mici costurile pentru a da o procura la Consulatul Romaniei (pentru care nu mai e nevoie de alta formalitate) sau sa o luati pe cea veche inapoi (sau sa dati alta noua) si sa o apostilati in Grecia.
Procura trebuie tradusa si apostilata. Dar nu asta e problema.
Problema e ca acea procura a fost redactata/autentificata/legalizata de un notar grec, evident, in conformitate cu legislatia din Grecia, care nu e la fel ca legislatia din Romania. Unele aspecte permise in alte state, nu sunt considerete legale in Romania. De exemplu, la noi este musai ca acea procura sa fie autentificata. In alte tari ori nu exista procedura autentificarii, ori daca exista e diferita, ori se face o simpla legalizare a semnaturii persoanei. Ori sunt procuri semnate numai de secretar, nu si de notar.
In al doilea rand, de multe ori traducerile sunt de multe ori nefericite si nu reflecta vointa exacta a partii. La Ambasada/Consulat se redacteaza direct in limba Romana si in conformitate cu legislatia din Romania.
In al treilea rand, si cel mai important: in general, cand se prezinta notarului o procura pentru reprezentare la mostenire, acesta (notarul) are obligatia de a verifica online acea procura intr-un Registru National Notarial de Evidenta a Procurilor, pentru ca este posibil ca acea procura sa nu existe, biroul notarial din Grecia sa nu existe, sa fie revocata sau eventual cel care a dat-o sa nu mai fie in viata. In acest Registru se inscriu numai procurile autentificate in Romania la orice notariat si cele de la Ambasade sau Consulate. Pe cale de consecinta, o procura facuta la un notar strain nu poate fi verificata nici sub aspectul existentei (poate fi un fals), nici sub aspectele mentionate mai sus.
De aceea, procura nu a fost acceptata. Stim ca oamenilor le este mai comod sa teaca strada la un notariat, dar cum nimic nu e simplu in viata, nu putem sa ne rezolvam chestiunile din tara, fara un minimum de efort si fara o deplasare la Ambasada sau Consulat :)
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura suedia cu apostila vanzare locuinta saphirr saphirr Buan ziua! As dori sa stiu daca este valabila o procura legalizata la un notar din Suedia si apostilata, care a fost si tradusa si legalizarea traducerii ... (vezi toată discuția)
De ce nu recunosc notarii români procurile întocmite și apostilate într-o țară ue? bogdan.bobolea bogdan.bobolea Buna ziua, Niste cetateni straini vor sa doneze niste imobile (apartamente, case si terenurile aferente) unei institutii a statului roman. Au redactat ... (vezi toată discuția)
Procura pt dezbaterea mostenirii - consulat sau apostila? NickN70 NickN70 O procura pentru dezbaterea mostenirii si eliberarea certificatului de mostenitor, realizata in strainatate, trebuie NEAPARAT sa fie facuta la un Consulat al ... (vezi toată discuția)