avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... impozitul pe autoturism-cine il plateste?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

impozitul pe autoturism-cine il plateste?

Daca ambele autoturisme sunt pe numele sotului ( ca fiind singurul proprietar)exista vreun temei legal pe baza caruia impozitul sa fie injumatatit si o parte sa-i revina de plata sotului , iar cealalta sotiei?
Cel mai recent răspuns: Llala , utilizator 20:47, 20 Octombrie 2009
Daca cele 2 autoturisme figureaza in evidenta fiscala pe rolul sotului,legal acesta are obligatia sa achite obligatiile financiare aferente.
In cazuri cand partile consimt ,achitarea obligatiilor fiscale poate fi realizata de orice persoana care intelege si consimte sa suporte c/v in locul titularului .
Nu exista temei legal care sa prevada injumatatirea obligatiilor fiscale, in conditiile in care bunurile ,apartin exclusiv unuia dintre parteneri.
In primul rand va multumesc pentru raspuns .Ajung sa cred ca numai in Romania se poate intampla ceea ce va voi prezenta ca detalii ale cazului meu
.Sunt coproprietara impreuna cu sotul meu DOAR pe apartamentul in care locuim din 2003. Interesandu-ma la Posta de situatia impozitului pe acest an mi s-a spus ca eu nu figurez ca proprietar ci numai sotul si ca are de achitat doar impozitele pe anul acesta(casa si masina).Atunci am rugat sa caute in calculator numai numele meu si am aflat ca figurez cu domiciliul la adresa veche (de pana in 2003)dar ca fiind coproprietara la adresa actuala si mai mult ca am de platit impozit si pe unul din autoturisme . Am cerut sa mi se elibereze documente fiscale informative cu care a doua zi m-am dus la directia de taxe si impozite sect 2.Acolo am aflat :1- H.C.G.M.B. nr.300/07.12.2006 art.14 in cazul cladirilor aflate in proprietate comuna, coproprietarii neavand stabilite cotele-parti din cladire, impozitul calculat potrivit prevederilor pct.1.1.3. din prezentele norme se imparte la numarul de coproprietari, lucru pe care noi nu-l stiam si nici nu am fost anuntati;2-este vina mea ca nu m-am dus sa schimb adresa de domiciliu!!!!( la sotul meu totul era in regula ), ca urmare pe partea mea de impozit am restante plus majorari din 2007. Sa zicem ca in cazul apart . este vina noatra ca nu am fost la curent cu modificarile legii.DAR ACUM INTERVINE PERPLEXITATEA: CELE 2 AUTO (dacie 1310 si Logan)AU UN SINGUR PROPRIETAR -SOTUL MEU.Din 2007 unul din auto fusese trecut la mine in evidenta fiscala( si evident din 2007 acumulase restante si majorari), iar celalalt ramasese in evidenta fiscala a sotului meu .La intrebarile noastre cum de este posibil asa ceva am fost intrebati de cand avem in proprietate masinile .!!!! DACA SUNT DINAINTEA SAU DIN TIMPUL CASATORIEI!!!!! Dacia 1310 pe care o trecusera la mine este din 1993 -dinaintea casatoriei, iar Loganul este din 2006 -din timpul casatoriei.Masina trecuta la mine fiind dinantea casatoriei si-au recunoscut greseala si au trecut-o cu toate majorarile si restantele in evidenta fiscala a sotului!!!iar in ceea ce priveste Loganul achizitionat in timpul casatoriei au trecut jumatate din impozitul datorat in evidenta mea fiscala. Am ramas complet muti .La intrebarea noastra cum de se poate asa ceva ni s-a raspuns ca nu conteaza ca nu apare si numele sotiei pe actul de proprietate Fiind un bun achizitionat in timpul casatoriei , automat impozitul se plateste pe jumatate de fiecare .Precizez ca nu am platit nimc si ca detinem documentele fiscale informative de la posta (10 .09.2009) si doc. inf. de la directia de taxe si impozite (11.09.2009) . Conform datelor din 10.09.2009 aveam un total de plata de 550 RON , iar conform datelor din 11.09 2009 - 572 RON. NE PUTETI GHIDA DE UNDE SA INCEPEM SI CU CE SA INCEPEM PENTRU A DESCALCI TOATA ACEASTA NEBUNIE?Ce ar fi normal sa ne revina de achitat, dat fiind ca nu este numai greseala noastra... Cat din aceasta suma ar trebui sa o achite cei care au gresit ?Va multumesc anticipat.
1-masura comunicata ,respectiv aplicata dvs ,este abuziva ,dar nu reprezinta maximum de capacitate abuziva existent
Lega,inregistrarea fiscala a bunurilor ,se realizeaza si se introduce in evidenta electronica de catre reprezentantii autoritatii fiscale,numai in baza cererii personale a titularului si in baza semnaturii olografe sau a imputernicirii legale acordate de catre acesta
Altfel,adica cum s-a intamplat in cazul dvs exista posibilitatea introducerii pe rolul fiscal al unei persoane, bunuri care in realitate acesta nu le detine ,sau le detine dar nu in calitatea de proprietar si pe cale de consecinta nu are obligatia sa suporte c/v impozite aferente.
2-in raport de anul 2007 cand mentionati ca si introduse pe rolul dvs fiscal a bunurilor respective,autoritatea fiscala detinea obligatia in anul 2008 sa emita obligatia de plata aferenta bunurilor in proprietate.
Pentru solutionare ,contactati personal serviciul urmarire din cadrul administratiei fiscale sector 2,in vederea lamuririi legalitatii inregistrarii in evidenta dvs fiscala a bunurilor ,in conditiile inexistentei cererii dvs .
Succes
Buna ziua ! Revin asupra subiectului ptr. a va pune la curent cu raspunsul primit in scris ca urmare a reclamatiei mele. Facand un rezumat , mi s-a invocat art,30 din Codul familei (UN BUN DOBANDIT IN TIMPUL CASATORIEI ESTE BUN COMUN....)pe baza caruia au procedat la trecerea pe rolul meu a jumatate din impozitul datorat pe autoturismul obtinut in timpul casatoriei. In ceea ce priveste prima masina (avuta dinaintea casatoriei) a ramas pe rolul sotului meu cu toate penalizarile care au decurs din greseala lor. Concluzie -------avem de platit aceeasi suma.
Mai pot face ceva , in afara sa platesc?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit auto Andreilp Andreilp Buna, As dori sa stiu o metoda de calcul a impozitului auto. Tot ceea ce am gasit pe internet se refera la anul 2007 si anume: - până la 1.600 cmc: 8 ... (vezi toată discuția)
Directia taxe si impozite pincguinul pincguinul Buna ziua, Acum 14 ani s-a deschis rol pe baza unui contract de vanzare - cumpare avand ca proprietar persoana X. In urma cu aproximativ 4 - 5 ani rolul ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil intre soti Lidia2012 Lidia2012 Buna ziua. Suntem coproprietari in cote de 1/2 ai unui apartament. Daca sotul meu imi vinde cota lui parte, exista niste facilitati fiscale sau de alta natura, ... (vezi toată discuția)