Buna ziua. Suntem coproprietari in cote de 1/2 ai unui apartament. Daca sotul meu imi vinde cota lui parte, exista niste facilitati fiscale sau de alta natura, prin faptul ca este un contract intre soti si nu catre o alta persoana ?
In conformitate cu prevederile Codulu Fiscal, art.. 77^1, alin.(2) , nu se datoreaza impozit In urmatoarele cazuri:
"a).......................................................................
b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi. Norme metodologice".
Multumesc pentru raspuns, dar nu ne intreseaza o "donatie" ci un act de vanzare-cumparare, pentru faptul ca ne gandim la...viitor. Daca Doamne fereste, se intampla ceva cu sotul meu, inaintea mea, copiii lui (2) din prima casatorie sunt rezervatri si pot contesta, nu doar testamentul pe care sotul meu il lasa in favoarea mea, ci si un act de donatie. Nu si un act de vanzare cumparare. Aceasta ar fi ideea. De a ma proteja in caz de...Daca eu as "pleca" inaintea lui, el nu ar avea probleme, deoarece in cazul meu, s-ar respecta testamentul meu in favoarea lui, intrucat nu am mostenitori rezervatari. Poate fi contestat inclusiv actul de vanzare/cumparare pentru ca ar fi facut pe o suma prea mica??? Daca ma puteti lamuri, va multumesc.
Actul de vanzare ar fi atacat ca donatie deghizata, apoi chiar daca ati avea ap cumparat pe cote parti.. cum sa va vanda daca sunteti casatoriti sub regimul comunitatii legale? Adica tot ce cumparati in timpul casatoriei e bun comun..
Faceti partaj daca vreti sa aveti tot si sotul nimic.
Exact la asta ma gandeam si eu: ca un avocat (al lor) ar putea contesta actul de vanzare cumparare, pe o suma mica, ca fiind un act de donatie deghizat. Dar, pentru a face act de partajare.....Partajam...ce si cum? El isi ia...partea lui de apartament si si-o duce in tara lui ?.....