Buna ziua. Suntem coproprietari in cote de 1/2 ai unui apartament. Daca sotul meu imi vinde cota lui parte, exista niste facilitati fiscale sau de alta natura, prin faptul ca este un contract intre soti si nu catre o alta persoana ?
Apartamentul il partajati ca de el vb , dvs ramaneti cu imobilul intreg contra unei sume de bani.. ceea ce v-ati si dorit insa nu prin vanzare, se cheama partaj/ imparteala/ iesire din indiviziune.
Chiar asa ati cumparat ap pe cote parti ?
Acum este declarat la FISC in cote de 1/2. El a fost cumparat pe numele meu, dar ca bun comun si nu ne-am pus probleme, intrucat , evident, era pentru amndoi..Initial, am avut numai eu rol fiscal si am fost numai eu platitor de impozit (deorece eu eram contribuabil in Romania), dar, intrucat am avut alt bun de vanzare (un garaj) am avut nevoie de certificat fiscal si atunci, intrebati fiind daca mai avem si alt bun in comuniune (achizitionat pe timpul casatoriei), am declarat ACEST apartament, despre care este acum vorba. Cu aceasta ocazie i s-a deschis rol fiscal sotului meu, am platit o groaza de bani (in numele lui) si astfel ne-am pus si noi diverse probleme, inclusiv de viitor. Cand s-a deschis rol fiscal pentru el ,am declart cota 1/2....Dac am fi stiut, am fi declarat mai putin. Dar, acum trebuie sa rezolvam problema. Ideal ar fi sa il scot pe el de la impozit - sa fiu unic proprietar - si cu aceasta ocazie sa fiu si in viitor protejata de "rezervatari", daca va fi cazul...Desigur, numai Dumnezeu stie care va fi chemat mai inainte la El, dar, cum spuneam, in cazul sotului, nu ar fi probleme deoarece ar fi unicul meu mostenitor.
Ca platiti si cum impozit nu are legatura cu dreptul de proprietate, aveti o proprietate in devalmasie nu pe cote parti cum ati zis initial si sotul e tot atat de proprietar ca si dvs.
Nu va mai plati impozit dupa partaj, abia dupa partaj veti fi unic proprietar.
Initial a fost o proprietate in devalmasie, deoarece a fost cumparat inainte de 2007, cand am inteles ca s-a schimbat Legea Fiscala in sensul ca, la achizitionare, trebuie trecute cotele parti. Dar, in momentul in care a trebuit sa completam un formular, a trebuit sa trecem in ce cote il detinem fiecare si fara sa ne gandim am scris ca in cote parti egale/ 1/2 si 1/2. In baza acestei declaratii a noastre a fost pus si sotul meu la plata impozitului...pentru 1/2 din proprietate !
Revin. Desigur, si sotul este TOT ATAT de proprietar ca si mine. Altfel spus, 1/2 detine el si 1/2 eu. Aceste cote au fost mereu implicite si de necontestat. Problema s-a pus numai acum, dintr-un motiv pragmatic. Pe de o parte, evitarea dublei impuneri (deoarece la Fisc nu a fost de ajuns ca impozitul pe acest apartament a fost intotdeauna platit la zi, de mine, in numele amandurora, ci, pentru a NE lua mai multi bani ne-au obligat sa devenim coproprietari, pentru a-i deschide si sotului rol fiscal si a ne impune pe amandoi) , atat cat vom fi impreuna coproprietari cat si in cazul unei instrainari. Am inteles de la un Notar ca impozitul in cazul instrainarii unui bun imobil este mai mare daca sunt doi coproprietari decat daca este unul singur. Si apoi, tot pragmatic, pentru a ma proteja pe mine in caz de..Doamne fereste! de mostenitorii "rezervatari" , intrucat acestia au primit deja fiecare partea lor. Aceasta este problema. Nimeni nu a pus la indoiala faptul ca sotul meu este tot atat de proprietar ca si mine !