Buna ziua. Eu si sotul meu suntem casatoriti in regim de comunitate de bunuri. Acum dorim sa achizitionam un imobil cu banii MEI , nu comuni, proveniti dintr-o vanzare a unui bun al meu dinainte de casatorie. Intrebarea este: daca il cumpar, pe numele meu, atasand actul de provenienta a banilor, care sa ateste ca sunt banii MEI, nu comuni, in cazul unui nefericit (Doamne fereste ! ) deces al sotului meu, la deschiderea succesiunii, cei 2 copii ai lui, din prima casatorie, REZERVATARI, ar putea veni la succesiune inclusiv pentru acest nou imobil, cumparat in timpul casatoriei, dar din banii mei ? Cum s-ar putea evita acest aspect ? Pentru a evita sau macar reduce cota lor "rezervatara" am putea cumpara in cote participative diferite ? Adica: in loc sa fie considerata proprietate comuna, in devalmasie (adica 1/2 fiecare) , nu s-ar putea specifica in actul de achizitie a noului imobil cote diverse, spre exemplu....1/8 sotul meu, 7/8 eu ?....Care ar fi solutia legala si sigura ? Va rog sa-mi raspundeti in cunostinta de cauza din punct de vedere legal. Multumesc.
in actul de v-c se va face specificatia ca imobilul va aprtine exclusiv fiind achizitionat cu bani proprii. Se va specifica si faptul ca sotul a luat la cunostinta de aceasta tranzactie si nu are nici o obiectie. Toate acestea in fata notarului bineinteles. Mai exista si posibilitatea sa va schimbati regimul matrimonial.
Multumesc.pt.raspuns. Sotul a declarat ca a luat cunostinta de tranzactia bunului meu inainte de casatorie si ca nu va emite pretentii. Actul notarial doveditor al acestei tranzactii as vrea sa-l depun la achizitia noului imobil, pentru a se vedea ca banii provin dintr-o vanzare a unui bun al meu, dinainte de casatorie. La cumpararea noului imobil sotul meu trebuie sa declare din nou in fata notarului ca, desi suntem casatoriti in comuniune de bunuri, el recunoaste ca banii pentru achizitie imi apartin, deci ca bunul va fi numai al meu? (in eventualitatea unor pretentii eventuale ale "rezervatarilor", daca se va pune problema vreodata ?). Am inteles corect? Solutia cu participari diferite - mult mai mica a lui - (daca tot ar veni "rezervatarii" la succesiune, macar sa fie mai mic procentul....) nu este buna? Asa, am fi amandoi coproprietari, dar as fi si eu protejata daca....Doamne fereste !
da declaratia sotului trebuie facuta la notar neaparat, odata cu semnarea actului de vanzare. Depinde cum vreti Dvs sa fie si sotul coproprietar sau nu. Copiii sunt mostenitori rezervatari la bunurile lui nu si la ale Dvs. Doar daca decedati prima el va primi parte din bunurile dvs si apoi copii lui de la el. E de preferat sa va insotiti de un avocat la aceasta tranzactie, nu poate fi un efort financiar atat de mare avand in vedere miza.
Daca as muri eu prima, problema s-ar rezolva de la sine. Eu oricum ii fac testament sotului meu, testament incontestabil, deoarece eu nu am mostenitori REZERVATARI. De fapt, eu mi-as dori sa mor eu prima. Sincer. Doar ca, numai Dumnezeu stie, si daca, Doamne fereste, raman eu , nu as avea nici forta, nici banii pentru a ma lupta prin procese cu rezervatarii....Si de aceea, doream ca ei sa nu aiba dreptul macar la ceea ce a fost si ar fi numai al meu....Pentru a ma proteja, cat de cat. Oricum, lor li s-a donat o vila, ar mai avea cota parte si din apartamentul in care locuim acum... In fine. Ideea de a-l face si pe sotul meu coproprietar, (in cote diverse de participare) , era si pentru a nu-l pune intr-o situatie jenanta pe sotul meu, cu atat mai mult cu cat noua proprietate pe care intentionez s-a achiozitionez ar fi in tara lui, Portugalia... Si mai mut, pentru el...DAR, nu si pentru copii lui, daca nu mor eu inainte...De aceea ma interesa sa stiu si aceasta varianta. E posibil, ca inb loc sa fie cote de 1/2 sa fie de alt tip, substantial in dezechilibru?
doamna, sotii nu au cote de 1/2, aceste cote se prezuma a fi egale pana la proba contrarie. Nu aveti de ce sa-l puneti in nici o situatie pe sot este ceva perfect normal si natural. Luati-l Dvs apoi ii donati o cota parte.