Buna seara!
Discutam despre succesiunea bunicilor mei care unul a decedat acum 12 ani si celalalt acum 30 de ani.Acesteia au 2 copii , unul care locuieste unde se afla locuita are grija de ea si celalalt nu a mai dat pe acolo de 12 ani,de la moartea bunicului.Daca cel de-al doilea nu a facut nici o declaratie la notar in primul an de la decesul bunicului pentru a accepta mostenirea, atunci intreaga avere ii revine celui care are grija de casa si plateste taxe si impozite?
Nu.
Calitatea de copil si implicit vocatia la mostenire nu o poate lua nimeni.
Declaratiile de acceptare expresa nu ajuta in mod special. Nu aveti nici o dovada ca celalalt nu a facut deloc acte de acceptare tacita, ca sa fie exclus de la mostenire.
De asemenea, acum 12 ani, termenul de optiune succeorala era 6 luni, nu un an.
In practica sunt familii care solicita dezbaterea succesiunii dupa 20 de ani (in acest interval niciunul dintre ei nu a facut vreo declaratie de acceptare). Acum ce-ar trebui? Sa fie decazuti din drepturi cu totii?
Daca doriti decaderea celuilalt mostenitor din dreptul de a accepta mostenirea atunci trebuie sa stiti ca doar in instanta puteti face acest lucru.
Termenul de optiune succesorala pe vechiul cod civil aflat in vigoare la momentul decesului era de 6 luni.
Va trebui sa probati in fata instantei ca nu s-a acceptat expres succesiunea prin declaratie autentica notariala si nici tacit prin acele acte carora legea si jurisprudenta le confera aceasta valoare (de ex plata impozitelor, luarea unuor bunuri din masa succesorala, reparatii si intretinerea bunurilor succesorale etc).
Succesiune
rada78
Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii cu privire la urmatoarea problema: tatal meu a fost casatorit de 3 ori iar primele 2 casnicii au rezultate 2 fete; in ... (vezi toată discuția)