avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... chemare in judecata pt redobandire proprietate
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

chemare in judecata pt redobandire proprietate

Buna ziua!
Firma noastra are un Certif de atestare a dreptului proptietate asupra unui teren emis de Ministr Agric, padurilor si dezv rurale cu anexa in care este specificat terenul (acest teren deja este vandut conf unui contr autentic) Problema este k suntem chemati in judecata de prorietarii vechi pt redobandirea acestui teren. Noi eram inscrisi in CF, dar ei in motivare au scris ca inscrierea dreptului de prop s-a facut in baza unor acte care nu sunt opozabile lor si fara instiintarea lor. Dreptul nostru de prop a fost inscris in CF conf unei sentite civile, reclamantii sustin k a existat un "mecanism ilicit" pt aceasta sentinta, sunt mai multe parate si la noi si la inca una a fost acelasi judecator. Ce putem face in acest caz? trebuie introdus si proprietarul actual al terenului in proces?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: hajnyci , utilizator 20:05, 13 Septembrie 2009
hajnyci a scris:
Firma noastra are un Certif de atestare a dreptului proptietate asupra unui teren emis de Ministr Agric, padurilor si dezv rurale cu anexa in care este specificat terenul (acest teren deja este vandut conf unui contr autentic). Problema este k suntem chemati in judecata de prorietarii vechi pt redobandirea acestui teren. Noi eram inscrisi in CF, dar ei in motivare au scris ca inscrierea dreptului de prop s-a facut in baza unor acte care nu sunt opozabile lor si fara instiintarea lor. Dreptul nostru de prop a fost inscris in CF conf unei sentite civile, reclamantii sustin k a existat un "mecanism ilicit" pt aceasta sentinta, sunt mai multe parate si la noi si la inca una a fost acelasi judecator. Ce putem face in acest caz? trebuie introdus si proprietarul actual al terenului in proces?


Buna ziua,

Completati va rog informatiile furnizate.

Sintetizez ce înteleg eu din datele cunoscute:
1. Sunteti o SC care are un Certif. Atest. drept prop. pentru un teren;
2. Certif. a fost legal emis de MAPDR, in temeiul Legii nr.15 din 7 august 1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, in baza unei documentatii topo-cadastrale;
3. Deci initial, terenul facea parte din Patrimoniul SC;
4. Ulterior SC a vandut acest teren, catre un terţ;
5. Ulterior vânzării, persoanele care sustin ca se pretind a fi îndreptăţite, au revendicat acest teren;
6. In prezent, SC nu este proprietara terenului;
7. In prezent SC are calitatea de „pârat” in procesul pe rol privind „revendicare imobiliara”

Concluzie provizorie:
Nefiind proprietara obiectului litigiului aflat pe rol, „pârata” SC nu are calitate procesuală*) în speţă.

*) Notă
Calitate procesuala
- Este una dintre conditiile pentru a fi parte in procesul civil sau pentru exercitarea actiunii civile, alaturi de capacitatea procesuala si existenta interesului judiciar.
- Este reglementata in art.41 si urm. Cod de Procedura Civila.
- Calitatea procesuala consta in identitatea intre persoana reclamantului si cel care este titular al dreptului, precum si intre persoana paratului si cel despre care se pretinde ca este obligat in raportul juridic supus judecatii; prima poarta denumirea de calitate procesuala activa, iar cea de-a doua - calitate procesuala pasiva.
- Sarcina indicarii calitatii procesuale revine reclamantului, care, prin cererea de chemare in judecata, trebuie sa expuna imprejurarile din care sa rezulte ca el este indreptatit sa-l cheme in judecata pe parat.
- Instanta sesizata trebuie sa verifice atat calitatea procesuala activa, cat si calitatea procesuala pasiva.
- Calitatea procesuala se transmite. Transmiterea poate fi legala, spre exemplu in caz de succesiune, sau conventionala (cum ar fi intelegerea intre una din parti si un tert).
- Persoana care dobandeste calitatea procesuala ca efect al transmisiunii preia procesul cu toata procedura indeplinita pana in momentul transmisiunii.
- Lipsa calitatii procesuale poate fi invocata pe cale de exceptie in tot cursul judecatii si duce la respingerea actiunii, fiind o exceptie de fond, absoluta si peremtorie.

Cu stima,
Expert judiciar Eugen MARCOV
Multumesc mp raspuns si vreau sa raspund la intrebarile Dvs :
1. da suntem SC care are Certif de at a dr. de prop.
2. Certificatul a fost legal emis de MAPDR in baza unei doc topo-cad, dar reclamantii vor sa dovedeasca ca nu a fost legal emis, expertul care a intocmit-o facand parte din acel 'mecanism ilicit" invocat de ei si "urmarit de soc noastra"
3. Da, terenul era proprieatatea firmei noastre
4. Da, am vandut terenul
5. Cum a dobandit societatea noastra acest teren nu imi este f clar, in CF scrie conf sent civile (noi eram reclamanti, iar paratul era cons local) si dupa aia conf Certif de at a dr de prop. Cred ca Dvs intelegeti mai bine acest lucru :-)
6. Asa este, nu mai suntem proprietarii
7. suntem parati, pe rol fiind "rectificare carte funciara"

Eu m-am gandit la faptul ca daca reclamantul dovedeste ca noi nu am fost proprietarii acestui teren la momentul vanzarii, atunci contractul de vanz-cump cu tertul va fi nul si noi va trebui sa platim platim pretul terenului.
Multumesc pt ajutor
Buna ziua,

1. Datele transmise de Dvs. confirma concluzia provizorie: posibila lipsa a calitatii procesuale. Consultati un avocat pentru stabilirea strategiei procesuale.

2.Studiati procedura prin care terenul a ajuns in proprietatea SC, probabil la constituire cf. Legea nr. 15/1990. Consultati un avocat pentru a determina daca procedura este sustenabila in instanta.

Cu stima,
Expert judiciar Eugen MARCOV
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitate de garant hajnyci hajnyci Buna ziua! suntem chemati in judecata pt rectificare carte funciara. Terenul despre care este vorba a fost luat de stat multi ani in urma si a fost dat pt ... (vezi toată discuția)
Rectificare cf Smaranda Bara Smaranda Bara Buna ziua, Am si eu o problema. Cu cine ma judec intr-o actiune de rectificare de CF cand eu sunt singurul proprietar tabular? Multumesc (vezi toată discuția)
Calitate procesuala Oana Istina Oana Istina consiliul local al unei comune poate intenta o actiune in numele catorva locuitori din comuna respectiva. exemplu: exista o serie de proprietari de o ... (vezi toată discuția)