avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru si cautiune recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru si cautiune recurs

Buna ziua,
Doresc sa declar recurs intr-un dosar privind contestarea unui proces verbal de amenda de 5000 de lei. Din ce am citit, conform art 486 NCPC trebuia atasata si dovada achitarii taxei de timbru. Asadar, nu mai este aceasi situatie ca si in cazul fondului sau apelului, cand se putea face dovada pana la primul termen? De asemenea, nefiind o cerere evaluabila in bani, taxa de timbru este 100 de lei?

Cea de-a doua nelamurire este cu privire la cautiune. Avand in vedere ca amenda este de 5000 de lei, cautiunea va fi stabilita la 1000 de lei?

Va multumesc anticipat?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:13, 8 Martie 2017
Dacă este vorba despre o amendă contravenţională şi despre un litigiu care a început după 15 februarie 2013, atunci recursul este inadmisibil. Sigur că nimeni nu vă împiedică să îl declaraţi, dar soluţia va fi "respinge recursul ca inadmisibil". Cuantumul taxei judiciare de timbru depinde de motivul invocat.

Atât la fond cât şi în apel taxa judiciară de timbru se plăteşte anticipat, nu până la primul termen de judecată. Vedeţi art. 33 din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru:
[ link extern ]

Cu cauţiunea nu vă pot ajuta pentru că nu îmi dau seama care este motivul pentru care doriţi să o achitaţi.
Va multumesc pentru raspuns. Motivul este art 488 alin 1 punctele 5,6,8. Mai exact, sustinerile mele nu au fost analizate. Am alta varianta la dispozitie in afara de recurs?

[mesaj editat - 2.8 din regulament]
Ultima modificare: Miercuri, 8 Martie 2017
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cuantumul taxei judiciare de timbru pe care ar urma să o plătiţi este de 200 de lei.

În Codul de procedură civilă mai sunt reglementate două căi extraordinare de atac, contestaţia în anulare şi revizuirea, însă acestea se exercită numai pentru motivele prevăzute strict de Cod (art. 503 şi art. 509).
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza taxa de timbru pentru recurs cosmamihai cosmamihai Contest ,in recurs,la un proces de succesiune,suma de 8000 de lei.Trebuie sa platesc 645 de lei taxa de timbru.Nici la fond,nici la apel ,nu am platit atat de ... (vezi toată discuția)
Ce motive putem invoca in cererea de recurs, obiect: actiune daune contractuale? anna_cta anna_cta Ce motive putem invoca in cererea de recurs impotriva hotararii instantei care a admis cererea de apel? Obiect dosar: actiune in daune contractuale. Mentionez ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru in recurs Doru2 Doru2 Cu respect! Ce taxe se platesc in Recurs,daca pe fond am cerut si daune morale in bani,mentionez ca cererea principala a fost introdusa pentru anularea unui ... (vezi toată discuția)