avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot contesta o donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot contesta o donatie?

Buna ziua,

Va supun atentiei urmatorul caz: cautand prin actele bunicului meu dupa un act care imi era necesar am dat peste un act de donatie intocmit in 17.02.2011 prin care bunicul meu a cedat gratuit o parcela de pamant primariei din comuna unde locuieste. Parcela are 338 mp si provine din dezmembrarea curtii unde locuiesc bunicii mei.

Vazand actul am pus intrebarile de rigoare (legitime dealtfel) despre acea donatie facuta de bunici primariei. Astfel, am aflat de la bunica faptul ca la insistentele unor vecini au fost pacaliti sa doneze primariei acel teren. Acel teren practic este un drum de acces aferent curtii bunicilor mei. Vecinii mei au insistat si l-au convins pe bunicul deoarece aveau asupra acelui teren un interes si anume doreau accesul pe acel teren respectiv sa isi traga canalizarea la o casa recent construita. Al doilea vecin are interesul de a avea drum de acces la un teren pe care doreste sa il vanda. Practic aceasta ''donatie" le-a facilitat tuturor vecinilor diverse beneficii mai putin bunicilor mei care nu s-au ales cu nimic.
Bunicii sunt oameni fara carte: mamaie are 4 clase si tataie 8 clase.

In act este mentionat, citez:
''Donatia se face cu scopul includerii drumului in domeniul public al comunei , administrarea acestuia, EFECTUAREA DE LUCRARI , ASFALTARE, ETC. si de a facilita executarea lucrarilor de racordare a utilitatilor (apa, gaze, energie electrica, canalizare etc).''

Prin acel act de donatie primaria nu se angazeaza la nimic ba mai mult este precizat clar ca, citez: "prezenta donatie nu obliga administratia publica locala la efectuari de infrastuctura in viitorul apropiat, lucrari ce vor fi conditionate de obtinerea mijloacelor de finantare, obtinerea autorizatiilor etc".

Cu alte cuvinte bunicii mei il ''doneaza'' cu un scop insa primaria nu se angajeaza la nimic ... Practic e o donatie facuta inutil si fara sa se asigure nimeni ca batranul poate nu este in deplinatatea facultatilor mentale...

Intre timp drumul in discutie este tot neasfaltat ... S-au pus doar 2 becuri de iluminat public in stalpii de curent de pe drum iar vecinul care dorea sa isi bage canalizare evident ... si-a bagat .

Intrand in detaliu am incercat sa aflu mai multe amanunte de la bunicul meu. Am fost surpins sa aflu ca nici nu isi aduce aminte daca a donat pamantul. Uitandu-ma pe actul de donatie (17.02.2011) mi-am adus aminte ca bunicul a avut un accident cerebral in octombrie 2010, accident cerebral care poate fi dovedit cu documentele emise de Spitalul Judetean unde a fost internat. Dupa acel accident (foarte grav dealtfel) bunicul a ramas cu sechele si anume are pierderi de memorie si urmeaza medicatie adecvata si in prezent. Multe luni dupa accident aproape ca nu mai recunoastea persoanele din familie ... Si astazi cand scriu aceste randuri are momente cand nu stie cine este interlocutorul ... Nici macar pe fata lui nu o mai cunoaste...
Prin cele de mai sus doresc sa scot in evidenta faptul ca vecinii s-au folosit de starea de sanatate a bunicului si efectiv l-au inselat sa doneze acel drum.
In fond ... cine ar dona benevol si in deplinatatea facultatilor mentale din proprietatea lui 25% primariei in conditia in care are si mostenitor ??

Bunicul avea la acea data 83 de ani in prezent avand 89 de ani. Oare varsta lui nu impunea ca notarul sa ii solicite un certificat medico legal din care sa reiasa ca doneaza drumul in deplinatatea facultatilor mentale?
Pe contractul de donatie este doar semnatura bunicului meu.
Bunica nu a semnat pe acel act.
Ambii bunici traiesc si in momentul de fata.

Dat fiind cele de mai sus am rugamintea sa imi precizati daca acest contract de donatie se poate declara nul si daca da, in ce conditii si care sunt sansele de reusita.
Sunt dispus sa dau in judecata pe cel care a acceptat aceasta donatie intrucat nu s-a facut nicio expertiza medicala din care sa rezulte ca batranul este in deplinatatea facultatilor mentale cand a facut donatia.

Va stau la dispozitie cu orice alte informatii pe care le considerati utile.

PS: primaria despre care vorbesc este recunoscuta pentru neregulile si ilegalitatile care se fac ... mai toti primarii ei fiind cercetati penal.

Cu stima,
Ionut
Cel mai recent răspuns: ionut.tanase , utilizator 11:29, 7 Martie 2017
Dvs nu aveti nicio calitate procesuala intrucat nu sunteti mostenitor rezervatar. Doar copiii bunicilor pot initia un proces in vederea anularii donatiei dar numai dupa decesul acestora.
Trebuie vazut si actul de proprietate, daca terenul a fost dobandit in timpul casatoriei bunicilor era bun comun si ar fi trebuit sa fie de acord si bunica cu donatia.
Actele trebuie vazute de un avocat care sa isi exprime opinia privind sansele de anulare in instanta a donatiei catre primarie.
Am inteles ca eu nu pot face niciun demers intrucat sunt nepot. Demersul va fi facut de copilul batranilor care este unicul mostenitor si care ... nici el nu a stiut nimic.

Intrebarea este de ce poate face demersul abia dupa moartea batranilor? Pe timp de viata nu se poate face nimic? Adica este posibil ca batranii sa mai traiasca multi ani (si le doresc din suflet asta) timp in care se poate prescrie fapta de inselaciune la care au fost supusi ...

In alta ordine de idei, bunicul este recunoscut ca un om foarte zgarcit care nu ar da 10 lei cuiva ... Va dati seama ca nu ar fi donat o parte importanta din proprietatea lui daca era lucid ...

Si ca sa raspund si la intrebarea legata de act si de modul de dobandire voi cita in cele ce urmeaza ce scrie in actul de donatie:
"Eu, XY, am dobandit bunurile imobiliare astfel: terenul prin reconstruirea dreptului de proprietate in baza prevederilor legii nr 18/1991, republicata, conform titlului de proprietate nr xxx din 1992 emis de comisia jud de fond funciar yy, iar constructiile dobandite prin inzestrare verbala de la parintii mei si stapanite in mod continuu, neintrerupt si netulburat de nimeni , sub nume de proprietar, mai mult de 30 de ani, in conditiile art 1837-1847 Cod Civil."

Bunicii sunt casatoriti cu acte in anul 1948 .
Pe actul de donatie este doar semnatura bunicului... Pe actul de dezmembrare este tot semnatura bunicului (aparent) insa nu seamana cu semnatura de pe actul de donatie. Ambele acte sunt facute in aceeasi zi la acelasi notar...
Bunica nu a semnat nicaieri ...

LE: nu exista niciun act de la medicina legala care sa ateste faptul ca bunicul era in deplinatatea facultatilor mentale cand a facut donatia si nici nu a fost asistat de un reprezentant al autoritatii tutelare a consiliului local in a carui raza teritoriala locuieste (conform Legii nr 17/2000).
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Martie 2017
ionut.tanase, utilizator
Va rog un raspuns daca se poate .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare donatie ionut.tanase ionut.tanase Stimati Domni si Doamne, Va supun atentiei urmatoarea speta: cautand prin actele bunicului meu dupa un act care imi era necesar am dat peste un act de ... (vezi toată discuția)
Mostenirea Bella111 Bella111 Hello. Am si eu o intrebare legata de acest subiect. Este vorba de 3 frați la care sa încheiat(de bunic care este mort) ca atunci cand moare bunica sa fie ... (vezi toată discuția)
Recuperare teren donat primariei miramali miramali Parintii mei au mostenit in 1997, un teren extravilan, pe care sustin ca l-au donat Primariei. Acest teren se poate lua inapoi de la Primarie? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)