avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere contract de munca in mod ilegal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere contract de munca in mod ilegal

Lucrez la o firma de un an de zile. Recent am aflat (de la ITM) ca firma a desfacut contractul de munca "de comun acord" inca de acum 5 luni. Eu in tot acest timp am lucrat, inca lucrez, am primit lunar salariul, nimeni nu mi-a spus nimica, nu am semnat nici un act. Totul a fost facut ilegal, fara stiinta mea.
Cum sa procedez, cui sa ma adresez pentru a obliga angajatorul sa plateasca CAS si CASS pana in prezent, pentru toata perioada in care am lucrat ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:53, 4 Martie 2017
1. Sesizati ITM-ul ca lucrati fara c.i.m.

2. Promovati o actiune in instanta, la Tribunalul in raza caruia domiciliati, prin care , instanta sa oblige pe acel angajator la:
- incheierea c.i.m.
- transmiterea acestuia in REVISAL
- plata tuturor contributiilor si impozitelor aflate in sarcina sa, precum si sa vireze contributiile si impozitele datorate de dvs., in conditiile legii
- rectificarea si depunerea declaratiilor D112

Decizia 37/2016 a ICCJ - Completele pentru dezlegarea unor chestiuni de drept
"În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) și art. 57 alin. (5) și (6) din Codul Muncii coroborate cu art. 211 alin. (l) lit. b) din Legea nr. 62/2011, art. 35 Cod procedură civilă și art. 6 din Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului, în ipoteza neîndeplinirii de către părți a obligației de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă, persoana fizică care a prestat muncă pentru și sub autoritatea celeilalte părți are deschisă calea acțiunii în constatarea raportului de muncă și a efectelor acestuia și în situația în care respectivul raport de muncă a încetat anterior sesizării instanței."
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt.
Daca ma adresez Tribunalului , ce taxe trebuie sa platesc? Am dreptul la un avocat din oficiu? (Eu nu am posibilitati financiare si precis o sa ma dea afara daca afla patronul ca il dau in judecata)
Nu se platesc taxe judiciare ... pentru un avocat din oficiu va trebui sa va adresati Baroului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca monicadobrea monicadobrea Buna ziua,am lucrat 3 luni fara contract de munca,la angajare promitind-mi ca imi fac,ieri dupa o agresiune verbala din partea sefului am fost nevoita sa ... (vezi toată discuția)
Societate care nu isi plateste datoriile catre stat IrinaMN IrinaMN Buna ziua, Lucrez de un an de zile la o societate comerciala, saptamana aceasta au primit un control de la Garda Financiara si cu aceasta ocazie am aflat ... (vezi toată discuția)
Lamurire mircea_av mircea_av Buna ziua ,as dori sa m-a ajute cineva cu o indrumare in legatura cu;.in perioada iunie 1996,-august 2008,am avut grija de mama care avea handicap de gradu unu ... (vezi toată discuția)