avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri caldura in bloc cu debransati de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri caldura in bloc cu debransati de la RADET

Buna ziua,locuiesc intr-un bloc din sectorul “care este” si care bloc nu are restante la furnizorii de servicii. In bloc avem 40% apartamente debransate de la RADET (cu centrale montate-legal). Niciodata aceste apartamente nu au contribuit in vreun fel la plata vreunei facturi RADET( din 2010 cand am devenit As de Prop si pana astazi).
Din aceste motive,am contestat in fiecare luna de iarna listele de intretinere afisate(in termen de 10 zile de la afisare),am depus la Primaria de sector sesizari,chiar si la compartimentul juridic,respunsul lor scris fiind: nu este luata vre-o hotarare in acest sens in AGA, vom atrage atentia presedintelui…,vom convoca presedintele si administratorul…,dar nu s-a “intamplat” nimic in liste.Contestatiile mele au fost de fiecere data semnate de “am primit un exemplar”-presedinte,care imi comunica-de fiecare data- ca:
“”le trimite firmei de administrare””care, niciodata nu-mi raspunde(in scris-cum solicit presedintelui) ,ba mai mult,la AGA de anul trecut a fost prezent si patronul firmei de administrare pe care intrebandu-l de solicitarile mele,mi-a cerut numarul de telefon spunandu-mi ca ma suna a doua zi si-mi ofera toate datele…dar a uitat pana azi.
Avem si cenzor (firma de contabilitate),recomandat cu caldura tot de firma de administrare.
Intrebarea mea este: pot actiona in instanta asociatia de proprietari,administratorul si cenzorul pentru nerespectarea legii 230/2007(si celelalte reglementari) si sanctionarea acestora in legatura cu repartizarea costurilor facturilor RADET ?
Cei de la RADET mi-au spus ca au mai fost si altii in situatii similare si s-a rezolvat in instanta si totodata mi-au dat o copie a unui referat tehnic de debransare a unui apartament din bloc,in care scrie(printre altele): procent parti comune conf.proiect:32% (2011).
Stiam ca in astfel de cazuri,obligativitatea actualizarii listelor de intretinere datorate unor astfel de documente apartine presedintelui si administratorului.
Realizati ca mai sunt inca multe lucruri de spus la cele descrise aici si le pot comunica in cazul in care ar exista vreun interes.
Asadar pot spera la un raspuns documentat din partea Dumneavoastra?

Va multumesc anticipat,Cu stima

Ultima modificare: Luni, 6 Martie 2017
elga50, moderator
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 10:35, 22 Martie 2017
[rezolvat]
Acum, referitor la problema dvs..
De la RADET ati primit un raspuns scris la sesizarea dvs.?
Cu adresa primita de la RADET, referatul tehnic, notificarile trimise asociatiei si primariei, raspunsul primariei, puteti castiga cu succes o actiune in instanta impotriva asociatiei pentru recalcularea costurilor pentru caldura platita in ultimii trei ani.
Asociatia si-a dat acordul pentru debransare iar administratorul trebuia sa ia in calcul referatele tehnice de la RADET ptr calcularea partilor comune.


compartimentul juridic,respunsul lor scris fiind: nu este luata vre-o hotarare in acest sens in AGA


Juristii primariei "este" pe langa in privinta cunoasterii legislatiei!

Modalitatea de repartizare a cheltuielilor cu consumurile pentru partile comune nu se adopta prin hotarare in AG ci prin decizie de catre Comitetul executiv, comitet care a aprobat si debransarile.

Art. 30-L230/2007
(1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietatii comune;

Prin urmare aveti suficiente argumente sa va indreptati impotriva comitetului executiv, firmei de administrare si a celei de cenzorat.
Ultima modificare: Luni, 6 Martie 2017
elga50, moderator
Spuneti ca ati contestat fiecare lista din 2010 pana azi: e cam diabolocica insistenta dumneavostra.
Apoi: ce e AGA ? Asa ceva se poarta la o societate comerciala, nu la bloc.
In cele din urma e clar ca trebuie sa plateasca cei care au centrala termica.
Cat: aici e o alta poveste.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile dumneavoastra(pentru amvirdan:AGA=adunarea generala a asociatiei,iar faptul ca am contestat aceste liste de intretinere atata vreme se datoreaza faptului ca in tot acest timp administratorul s-a schimbat cu cenzorul si reciproc,presedintele a demisionat dupa ce a angajat firma de administrare,s-a hotarat sa se faca inca un SET iar reprez. firmei abilitate a fost "fugarit" de cei debransati...si mai sunt...),ma bucur sa cred ca am dreptate.Pentru cyan:am raspuns de la RADET,de la ANRSC,copie ref tehnic,raspunsurile primariei si toate solicitarile inregistrate la asociatie-fara raspuns la vreuna din ele.Acum urmeaza sa ma consult cu un avocat si sa aflu demersurile si costurile unei astfel de actiuni.Inca odata va multumesc si va tin la curent,iar daca aveti si alte sfaturi le astept cu mare interes.Cu stima
Vreau să știu dacă șefii Asociației și ai RADET au respectat Art. 30 din Legea Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică nr. 325/2006, care e extrem de clar (și de dur mai ales pentru RADET și pentru șefii Asociațiilor) ! ATENȚIE, ACOLO SUNT CONDIȚII CUMULATIVE, DECI NE-RESPECTAREA UNUI PUNCT DIN LEGE ARATĂ ABUZUL.
CITEZ:
Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu (bloc cu branșament separat) se va face cu următoarele condiţii cumulative:
a) ACORDUL SCRIS AL ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI, EXPRIMAT PRIN HOTĂRÂREA ADUNĂRII GENERALE;
e) debranșările se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor (...) NUMAI DUPĂ VERIFICAREA DOCUMENTELOR CARE DOVEDESC ÎNDEPLINIREA CONDIŢIILOR CUMULATIVE IMPUSE.
FURNIZORUL ARE OBLIGAŢIA DE A VERIFICA ÎNDEPLINIREA CONDIŢIILOR PREVĂZUTE MAI SUS, ÎNAINTE DE A EMITE AVIZUL DE DECONECTARE.
În cazul în care deconectarea se face fără îndeplinirea condiţiilor legale, furnizorul (RADET) este îndreptăţit să aplice penalizări la factură, reprezentând cheltuielile suplimentare de exploatare datorate deconectării.
1. Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
1.1. Cu asigurarea unei alte surse de încălzire:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;
b) acordul scris al Asociaţiei de Proprietari, exprimat prin hotărârea Adunării Generale, asupra intenției de realizare a unui sistem individual de încălzire;
d) să se modifice contractul de furnizare al energiei termice, prin act adițional, la solicitarea reprezentantului legal al Asociaţiei de Proprietari, CA URMARE A MODIFICĂRII PUTERII TERMICE INSTALATE ÎN CONDOMINIU, cu acordul furnizorului;
e) să existe documentația tehnică prevăzută la art. 254 şi anume: SĂ NU MODIFICE INSTALAŢIILE DE ÎNCĂLZIRE CENTRALĂ AFERENTE UNUI IMOBIL CONDOMINIAL, DECÂT ÎN BAZA UNEI DOCUMENTAȚII TEHNICE CARE RECONSIDERĂ ANSAMBLUL INSTALAŢIILOR TERMICE, APROBATĂ DE CĂTRE FURNIZOR;
f) deconectările nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire;
g) deconectările se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor (...) numai după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse;
* IMPORTANT *
În cazul în care deconectarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un alt sistem de încălzire individual, MODIFICAREA SISTEMULUI DE ÎNCĂLZIRE INDIVIDUAL SE VA FACE NUMAI CU AUTORIZAȚIE DE CONSTRUIRE, obținută în condiţiile legii, care VA ŢINE CONT DE MODUL INDIVIDUAL DE EVACUARE A GAZELOR DE ARDERE, ASTFEL ÎNCÂT CONDIŢIILE DE MEDIU DIN IMEDIATA VECINĂTATE SĂ NU FIE INFLUENȚATE ŞI SĂ FIE RESPECTAT PRINCIPIUL ASIGURĂRII UNUI MEDIU CURAT PENTRU VECINI.
RADET ARE OBLIGAŢIA DE A VERIFICA ÎNDEPLINIREA CONDIŢIILOR CUMULATIVE IMPUSE DE LEGE ÎNAINTE DE A EMITE AVIZUL DE DECONECTARE.

Eu zic că e suficient acest articol pentru a anula acele facturi abuzive.
Apropo, îi rog pe cei care au găsit ceva Precedente Judiciare privitor la această speță, să-mi trimită link-ul !
Scuze ca nu am mai postat in continuare.Am vrut sa iau legatura cu un avocat pe care il cunosteam pentru a discuta aspectele acestei probleme si tocmai am aflat ca are o oarece legatura si cu firma care se ocupa si de administratia blocului in care locuiesc,motiv pentru care caut pe altcineva-deocamdata.In legatura cu cele spuse de 181074, sunt sigur ca presedintele in afara ca trimite toate solicitarile mele firmei de administrare si se mira ca acestia nu-mi raspund,habar nu are de prevederile legii 230/2007 si de toate celelalte.Ba mai mult,la AG de anul trecut,cand s-a mai atins subiectul ca cei debtansati trebuie(conf legii)sa platesca ceva cote,fostul presedinte chiar a spus ''in gura mare'' ca ''stie ca si in actele lui de debransare este trecuta o cota comuna,iar daca actualul presedinte sau altcineva o vrea,sa-l dea in judecata,ca el nu plateste nimic ca e debransat legal(din 2010) si nu are nici o obligatie in acest sens''.Cam asa e la noi. Acum, as mai avea si urmatoarea intrbare:sa chem in instanta pentru nerespectarea prevederilor legii230 numai presedintele sau si pe administrator,cenzor,comitet?.Si,ca si 181074 am si eu rugamintea ca daca cunoasteti cumva precedente judiciare in aceasta speta,va rog sa-mi comunicati.
Va multumesc anticipat.Cu stima

Alte discuții în legătură

Repartizare cost agent termic gigiraut gigiraut Buna ziua,as dori(daca se poate )sa-mi comunicati cum ar trebui sa procedez in urmatorul caz:in blocul din sectorul 5 in care locuiesc aproximativ 40%din ... (vezi toată discuția)
Caldura anghel elena anghel elena am in bloc vreo 5 apertamente care si-au instalat singuri centrale fara sa intrebe pe nimeni.problema mea este ca daca nu au anuntat radet-ul vine caldura de ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari, ca si pers juridica, poate contesta in instanta o aga? seealexandra seealexandra Buna ziua, Sunt proprietar si fac parte dintr-o asociatie cu mari probleme (ne judecam de 9 ani) Blocul este relativ mic, 52 apartamente, incalzirea si apa ... (vezi toată discuția)