avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... hotarare judecatoreasca nerespectata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

hotarare judecatoreasca nerespectata

Ce se întâmplă în situația în care părintele rezident refuză să respecte o hotărâre judecătorească definitivă privind aducerea minorului la psiholog pentru efectuarea programului de consiliere psihologică dispus de instanță ? Și executorul judecătoresc și instanța care a dispus obligația de efectuare a programului de consiliere psihologică al minorului au fost notificați de către psiholog despre refuzul, exprimat în scris, al părintelui rezident.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 15:25, 8 Martie 2017
Co Penal - Art. 287 lit. c :
refuzul de a sprijini organul de executare în punerea în aplicare a hotărârii, de către persoanele care au această obligaţie conform legii;


Acum, depinde şi de motivele refuzului, poate sunt motive întemeiate şi atunci, nu se aplică pedeapsa.
Este posibil sa se sesizeze organul de urmarire penala.
Motive intemeiate nu sunt, problema este ca mama refuza sa acorde tatalui și minorului dreptul de a avea legaturi personale, prin urmare recurge la tot felul de tertipuri.
Cine sesiseaza organul de urmarire penala? Instanta care a dat hotararea, DGASPC, sau parintele nerezident?
Ultima modificare: Duminică, 5 Martie 2017
gi-jane2, moderator
nlilianne11 a scris:

Cine sesiseaza organul de urmarire penala? Instanta care a dat hotararea, DGASPC, sau parintele nerezident?

Art. 287 Noul Cod Penal - Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti:
(2) În cazul faptelor prevăzute în lit. d)-g), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Se aplica Art 906 CPC, ca in orice hotarare care include o obligatie intuitu persone. Art 287 CP nu se aplica in acest caz. Mai aveti si Art 188 Alin 2 CPC.
Ultima modificare: Duminică, 5 Martie 2017
asaofi, utilizator

Alte discuții în legătură

Mai are vreo sansa reala un parinte al carui copil este alienat? againstPAS againstPAS Care sunt sansele reale ca tatal nerezident al carui copil este alienat sa mai poata avea relatii normale, firesti parinte-copil? Inteleg ca in alte tari, daca ... (vezi toată discuția)
Domiciliu minor, alienare parentala claudiuferlai claudiuferlai Buna ziua, Dupa 2 ani de proces, divort cu minori, dupa ce prima instanta decide fara a-mi accepta probele si cu exemple contradictorii deciziei in motivare, ... (vezi toată discuția)
Alienarea parentala ce este de fapt ? brokenangel brokenangel Buna ziua, Va rog spuneti mi si mie daca se poate ce este si cum se manifesta ALIENAREA PARENTALA ? Cum poate cineva afirma despre parintele rezident ca ... (vezi toată discuția)