avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical ...salariata doreste sa nasca in alta ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical ...salariata doreste sa nasca in alta tara....

buna ziua!
sunt administrator la o firma, una din salariate este insacinata, am primit de la ea condedii medicale : unul cu cod 01 si 3 concedii cu cod 15 (parafate de medicina muncii ), data ultimului cc este 31.03.2017
astazi salariata ma anuntat ca pleaca in Germania sa innasca si ca este posibil sa revina cand va avea copilul 4-5 luni......
Intrebare: ce se va intmpla cu acest contract de munca, ce documente trebuie sa solicit ( concedii medicale de acolo, traduse -sa le inreg in tara noastra, cum se va suspenda cim dupa cele 42 de zile, salariu pana acum se platea numerar si se semna statul de plata ....acum sunt obligat sa-l virez pe cardul ei- conform carei legi??!!)#-o#-o#-o#-o
cand paraseste tara trebuie sa-mi lase vreun document ca pleaca din tara#-o#-o#-
multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: unomdinromania , utilizator 11:56, 10 Martie 2017
Salariata poate solicita plata indemnizatiei in tara unde se stabileste. Nu cunosc amanunte, dar cred ca la casa de sanatate se pot afla mai multe detalii.

OUG nr. 158/2005:

ART. 53
(1) Indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) se pot transfera în ţările în care asiguraţii îşi stabilesc domiciliul sau reşedinţa, în condiţiile reglementate prin acorduri şi convenţii internaţionale la care România este parte.
(2) Plata indemnizaţiilor prevăzute la alin. (1) se poate face în moneda ţărilor respective sau într-o altă monedă asupra căreia s-a convenit.

E vorba de 4-5 luni ! Banii se pot vira pe card ( e chiar aşa de complicat ?) sau împuterniceşte (împuternicire notarială) pe cineva din familie să ridice banii ! Tot acea persoană poate să aducă şi concediile medicale pre şi postnatal (dacă acestea vor fi eliberate de către medicul de familie !!!). Odată eliberat acel concediu, medicul răspunde pentru valabilitatea, veridicitatea lui. Fără concediu medical dvs. nu aveţi cum s-o plătiţi pentru că ea absentează de la muncă. În străinătate nu se eliberează concedii medicale pentru cetăţenii altor ţări. Aceştia primesc bilete de ieşire din spital, poate o adeverinţă care nu pot înlocui concediul medical de la noi. Este treaba doamnei să-şi legalizeze actele din Germania. Suspendarea CIM o va face probabil printr-o cerere care vă va fi înmânată prin împuterniciţi. Pentru detalii, adresaţi-vă Casei de Pensii (nu Casei de Asigurări de Sănătate).
cum sa nu se elibereze concediii medicale in strainatate? Daca ai contract acolo beneficiezi de toate drepturile...nu e bine exprimata parerea...nu il priveste pe angajatorul din Romania ce concedii ai in strainatate, asta e altceva...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulament intern ramoilis ramoilis Daca printr-o adresa catre reprezentantii salariatilor solicit interzicerea adeverintelor medicale eliberate de medic pentru motivarea absentelor, iar ... (vezi toată discuția)
Concediu de materniatte in strainatate maria antone maria antone Buna ziua, in primul rand doresc sa va felicit pentru munca extraordinara pe care o faceti, Avocat net fiind cel mai bun sit de profil din Romania! Am ... (vezi toată discuția)
Accident munca germania loku7 loku7 Buna ziua.as dori o informatie.am avut un accident de munca in germania acum 2 luni si jumatate.am stat in spital 9 sapt.5sapt in klinica care m-a operat si ... (vezi toată discuția)