avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Regulament intern
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Regulament intern

Daca printr-o adresa catre reprezentantii salariatilor solicit interzicerea adeverintelor medicale eliberate de medic pentru motivarea absentelor, iar reprezentantii isi dau acordul, pot sa trec acest lucru in regulamentul de ordine interioara?
Cel mai recent răspuns: ramoilis , utilizator 15:19, 29 August 2012
Nu puteti trece asa ceva in R.I. .. concediul medical face dovada ca un salariat se afla in incapacitate temporara de munca ... Pentru a fi eficienti in combaterea tendintei mult prea lejere a medicilor in a acorda concedii medicale, aveti la indemana refuzul justificat la plata a indemnizatiei.
Insa, exercitarea acestui drept trebuie facuta cu prudenta, intrucat abuzurile angajatorului pot atrage aplicarea unei sanctiuni contraventionale.

Ce refuzuri ar putea fi considerate justificate?
Potrivit normelor de aplicare a OUG 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor de concediu medical urmatoarele situatii:
- nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
- nu este indeplinita conditia stagiului complet de cotizare;
- nu sunt completate toate rubricile din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
- certificatul de concediu medical nu este prezentat in termenele prevazute de lege;
- certificatul de concediu medical este acordat retroactiv (in afara situatiilor internarii in spital, a imbolnavirilor in strainatate si a aplicarii unui aparat ghipsat).
- certificate de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute norme, in functie de afectiune;
- plata indemnizatiei de concediu medical este amanata, ca urmare a sesizarii comisiilor care efectueaza controlul, de catre angajatorul care constata eliberari nejustificate de certificate de concedii medicale;
- alte situatii similare temeinic fundamentate.
[ link extern ]
Nu concediul medical vreau sa-l interzic ci adeverinta (foicica aceea mica) medicala prin care medicul il absenteaza ptr o zi de la lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical daria1 daria1 va rog sa ma ajutati intr-o problema, am avut concediu medical timp de 24 de zile si iar de la serviciu m-a sunt si mi-a spus ca daca imi mai iau concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical buchinschi buchinschi sunt muncitor la o fabrica din judetul timis,am avut concediu medical 10 zile de la medicul de familie iar cand am venit la lucru dupa concediul medical seful ... (vezi toată discuția)
Fise fiscale erikapopa erikapopa la intocmirea fiselor fiscale tinem cont si de existenta unor state de diferenta??? exemplu in situatia in care un salariat aduce un medical pentru o luna care ... (vezi toată discuția)