avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii fise fiscale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

fise fiscale

la intocmirea fiselor fiscale tinem cont si de existenta unor state de diferenta??? exemplu in situatia in care un salariat aduce un medical pentru o luna care s-a incheiat, se va intocmi un stat de diferenta pt el in care se stabileste brut, contributile impozitul si restul de plata, voi tine cont si de acest stat?
programul de salarii permite si intocmirea fiselor fiscale, doar ca in situatia unor state de diferenta fisele nu prea datele (ele se intocmesc in excel)
in situatia statelor de diferenta calculam si deducere?(tinand cont ca in statul initial se acorda deducere)
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 20:13, 28 Ianuarie 2012
Certificatul medical trebuie adus pana la lichidarea lunii. Dupa puteti sa refuzati plata acestuia.
In cazul pe care l-ati descris, trebuie sa tineti seama de diferentele calculate. Acestea trebuie prinse si in declaratiile fiscale.
Cu fisele fiscale e usor sa va verificati. Programul de fise fiscale permite crearea unui cenralizator lunar. Faceti totalul impozitelor lunare si comparati cu total impozit virat din contabilitate, ct.444. Trebuie sa aveti egalitate.
La statele de diferenta trebuie sa recalculati salariul pe luna respectiva pentru angajat, deci si contributiile si impozitul retinute.

. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.

Conform normelor de aplicare a OUG 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor de concediu medical urmatoarele situatii:
- nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
- nu este indeplinita conditia stagiului complet de cotizare;
- nu sunt completate toate rubricile din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
- certificatul de concediu medical nu este prezentat in termenele prevazute de lege;
- certificatul de concediu medical este acordat retroactiv (in afara situatiilor internarii in spital, a imbolnavirilor in strainatate si a aplicarii unui aparat ghipsat).
certificate de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute norme, in functie de afectiune;
- plata indemnizatiei de concediu medical este amanata, ca urmare a sesizarii comisiilor care efectueaza controlul, de catre angajatorul care constata eliberari nejustificate de certificate de concedii medicale;
- alte situatii similare temeinic fundamentate.

Responsabilitatea datelor inscrise in certificatele de concediu medical revine medicului care le elibereaza, iar necompletarea sau completarea eronata a acestora atrag neplata indemnizatiei, fapt pe care trebuie sa il constatati dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulament intern ramoilis ramoilis Daca printr-o adresa catre reprezentantii salariatilor solicit interzicerea adeverintelor medicale eliberate de medic pentru motivarea absentelor, iar ... (vezi toată discuția)
Concediu medical daria1 daria1 va rog sa ma ajutati intr-o problema, am avut concediu medical timp de 24 de zile si iar de la serviciu m-a sunt si mi-a spus ca daca imi mai iau concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical buchinschi buchinschi sunt muncitor la o fabrica din judetul timis,am avut concediu medical 10 zile de la medicul de familie iar cand am venit la lucru dupa concediul medical seful ... (vezi toată discuția)