Buna ziua,
in primul rand doresc sa va felicit pentru munca extraordinara pe care o faceti, Avocat net fiind cel mai bun sit de profil din Romania!
Am incercat sa caut in arhiva dvs. subiectul pentru care doresc sa cer lamuriri dar din pacate nu am gasit ceva similar deaceea va cer ajutorul cu expertiza de care beneficiati in Dretul muncii.
Peste 2 luni voi naste si voi intra in concediul de maternitate. Intentionez sa ma mut dupa nastere pentru 2 ani de zile in Germania la sora mea si sa ma intorc in Romania cand voi reincepe serviciul.
As vrea sa stiu daca pe aceasta perioada de tip am dreptul la plata concediului de maternitate si a alocatiei de stat pentru copil. Este cumva limitat dreptul de a primi indemnizatia de crestere a copilului si cei 85% din salar de sederea in Romania pe perioada celor 2 ani de concediu postnatal?
Multumesc anticipat pentru lamuriri
Cu stima,
Maria
Buna seara,
in ceea ce priveste dreptul indemnizatiei pentru concediu crestere copil,nu are de ce sa fie limitat. Aveti acest drept, fiindca a-ti cotizat la stat, motiv pentru care aveti dreptul la indemnizatie. Banii vin de la primarie, vi-i poate ridica altcineva ( nu stiu daca trebuie facuta procura/imputernicire) si sa vi-i trimita in Germania sau sa ii stranga, sa fie mai multi cand va intoarceti.:)
In ceea ce priveste concediul medical de sarcina si lauzie(maternitate), nu e aceeasi situatie. Trebuie sa fiti in Romania, pentru ca doctorul sa va dea acest concediu medical , sa il depuneti la Casa de Sanatate si sa va primiti banii.Nu cred ca se pot elibera concedii medicale persoanelor care nu sunt prezente.
Multumesc pentru raspuns. Ma gandesc ca banii pot intra direct pe un card.
Cat despre concediul de lauzie, intentionez oricum sa plec dupa vreo 2-3 luni cand bebele a mai crescut si nu este foate frig :)