Buna seara,
Suntem o asociatie de proprietari cu 40 apartamente (o scara de bloc) din mun. Galati. Administratoarea ( pensionara ) angajata cu CIM cu timp partial de munca, a intrat in concediu medical, fiind bolnava de cancer.Ea solicita sa fie platita pe durata concediului medical - care va fi de un an, cu salariul avut in timpul prestarii activitatii ( 250 ron/ luna ) si cere ca banii sa-i fie dati inainte de a fi primiti de la Casa de Asigurari de sanatate.
Pentru activitatea de administrare a asociatiei de proprietari am angajat o alta administratoare cu contract civil, pentru 3 luni.
Am dori sa stim cum putem sa rezolvam, in mod legal, situatia deoarece veniturile asociatiei sunt mici si nu ne permitem sa platim 2 administratoare in acelasi timp.
Astept raspuns, multumesc anticipat
Faptul ca doamna administrator este si pensionar nu are nicio relevanta aici. Calitatea sa este de salariat iar procedura este urmatoarea: persoana aflata in concediu medical primeste ce i se cuvine (atat partea suportata de angajator, cat si cea suportata de FNUASS), odata cu ceilalti salariati, la data platii salariului.
In urma cererii depuse la CAS, angajatorul va primi ce a platit in locul FNUASS. Cred ca acum banii nu se mai primesc asa tarziui, dar am avut un caz in care firma i-a primit dupa 2 ani.
Asta-i clar, de fapt asta urmareste si legislatia.
Daca firma, asociatia ar avea 200-300 de angajati, patronul ar plati contributiile proprii prin compensare si nu ar mai sta cu mana intinsa la institutiile statului sa-si recupereze banii..
In aceste conditii, o as. de prop. ca ce-a aflata in aceasta situatie (1-2 salariati), trebuie sa achite doua salarii/indemnizatii. Daca as. prop. este mai bine dotata, suma pentru presedinta aflata in Concediu medical ar putea fi achitata, eventual din Fd. de rulment si nu ar fi repartizata proprietarilor pe lista de plata, urmand ca peste nshpe luni sa introduci "monetarul" la loc, insa este greu a dracu'
Cum de obicei, asociatiile sunt la limita cu banutzul, ce naiba faci? Presedinta aflata in situatia descrisa stie despre ce este vorba si implicatiile pe care le produce o astfel de cerere?