Buna ziua,sunt militar angajat si de curand in unitatea in care lucrez militarii angajati au fost obligati de catre comandant sa achizitioneze articole de echipament.Prin statutul nostru si lege avem dreptul la echipament gratuit.In urma acestui ordin o firma din orasul in care locuieste comandantul a primit comenzi de echipament militar in jur de 20000 lei.Eu am raportat ca avem dreptul la echipament gratuit nu contra cost si am fost chemat de comandat si amenintat.Pot face plangere de abuz in serviciu?
Da, daca potrivit legislatiei specifice si/ sau regulamentelor interne aveti dreptul la echipament militar gratuit, fapta poate constitui abuz in serviciu. De asemenea fapta descrisa ar putea fi incadrata si pe art. 419: Abuzul de autoritate, potrivit caruia fapta superiorului sau a şefului care, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, cauzează o vătămare gravă a intereselor legale ale inferiorului sau subordonatului ori îl obligă să încalce îndatoririle de serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 3 ani.
Insa, actiunea penala pentru savarsirea acestei infratiuni militare se pune in misacare doar la sesizarea comandatului.
Pe de alta parte, din umilele mele cunostiinte de achizitii publice, firma care furnizeaza echipament, ar trebui sa castige o licitatie sau sa fie macar o depunere de oferte. Nu am cunostiinte exacte cu privire la cum se achizitioneaza echipament militar, dar cred ca e o problema si de cum a contractat comandatul unitatii acesta firma (eventual sa fie vorba de un conflict de interese).
Ca o la fel de umilă completare, licitație cred trebuia să se facă dacă achiziția era făcută de către instituție. Atât timp cât fiecare angajat a cumpărat pe persoană fizică, această licitație nu își are sensul întrucât nu s-a făcut o achiziție publică. Probabil că și ăsta a fost scopul, dar deja mă arunc în declarații.
Deci nu am nicio sansa sa fac plangere la parchetul militar?Cum sa se sesize comandantul daca el a dat ordinul?Nu a fost licitatie pentru achizitie pur si simplu fiecare a cumparat articolele de echipament prin comanda.Aceasta firma fiind singura care furnizeaza echipamente in zona noastra.
Intr-adevar, potrivit Codului Penal, sesizarea pentru abuzul de autoritate se face la comandant (presupunand ca, in conceptia codului penal infractiunea a fost savarsita de cineva inferior in grad comandantului).
Parerea mea de avocat, ar fi ca in cazul in care comandantul unitatii savarseste infractiunea, aceasta sesizare ar trebui facuta superiorului sau in grad.
Pe de alta parte, cred ca nimic nu va impiedica (si principiul liberului acces la justitie din conventia europeana a drepturilor omului ar trebui sa garanteze acest principiu) sa sesizati un procuror militar de la parchetul de pe langa Curtea de Apel militara cu privire la faptele petrecute.
Din pacate, potrivit art. 56 alin. 4 Cod Procedura Penala, urmărirea penală în cazul infracţiunilor săvârşite de militari se efectuează, în mod obligatoriu, de procurorul militar si nu de catre procurorii de drept comun.
Multumesc mult.Am sunat la Parchetul militar si m-am interesat, fapta este infractiune si presupune suspendarea din functie pe perioada cercetarii fara drepturi salariale concediu vechime si in functie de incadrare 1-5 ani sau amenda penala pentru abuz in serviciu 1-3 sau amenda penala pentru abuz de autoritate.Ambele presupun excluderea din armata daca este gasit vinovat.Acum astept sa mai ameninte odata ca sa pot depune plangerea.