avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Buna ziua,

Am si eu o intrebare legata de mama mea. Mama este pensionata pe caz de boala gradul III, din ianuarie 2003, cu un stagiu de cotizare la acel moment de 23 ani si 5 luni.

In august anul acesta mama a implinit 55 ani si din Legea 19 art 62 noi am inteles ca nu ar mai fi necesara prezentarea in fata comisiei medicale -

(7) Nu sunt supusi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:

a) prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca;

b) au implinit varstele prevazute de prezenta lege pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta;

c) au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.

Mama s-ar incadra la punctul c)


Intrebarea este - Nu mai este necesara prezentarea in fata comisiei medicale? Are mama vechimea necesara, adunand la stagiul de cotizare (de 23 ani si 5 luni) cei 7 ani de pensie de invaliditate gradul III? Cei 7 ani de pensie de invaliditate se considera stagiu de cotizare si se aduna la stagiul de cotizare de 23 ani si 7 luni?

Multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: mylenna2010 , utilizator 18:35, 14 Septembrie 2009
Ar mai fi o intrebare - ce trebuie sa faca mama in continuare astfel incat din 2010 sa nu se mai prezinte la comisia medicala? Din punct de vedere al actelor necesare.
* La fiecare revizuire, Comisia emite o noua decizie asupra capacitatii de munca, decizie care in mod normal trebuie sa o primeasca si mama dvs si in care sa fie mentionat "NEREVIZUIBIL" Daca nu are o astfel de hotarare, nu trebuie sa ia masura de a nu se prezenta la Revizuire.
(dupa varsta ar trebui nerevizuibila din aug 2009)
* Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicală atrage suspendarea plăţii pensiei începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea medicală.
............................................................
Da, perioada cat a fost in pensie de invaliditate, este stagiu de cotizare asimilat si se adauga celor lucrati.
(stagiul asimiliat cat a fost in pensie , nu se ia in calculul pensiei anticipate partiale)

Multumesc mult - foarte prompt raspunsul :D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre pensia de invaliditate gradul iii bellefille bellefille Perioada de pensionare medicala grad III se considera vechime?Adica anii de pensionare completeteaza stagiul necesar pentru pensionarea definitiva si cum?Cate ... (vezi toată discuția)
Pensie nerevizuibila romeoiorgu romeoiorgu in ce situatie un pensionar cu gradul III de invaliditate revizuibil, poate fi trecut ca nerevizuibil? (vezi toată discuția)
Varsta la care o pensie de invaliditate gradul iii devine nerevizuibila mara57 mara57 buna ziua ! am si eu o intrebare, daca se poate sunt nascuta in 1957, aprile, am 21 de ani si 8 luni vechime pe cartea de munca, din 1999 sunt pensionata pe ... (vezi toată discuția)