avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala impotriva unei persoane cu Alzheimer
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala impotriva unei persoane cu Alzheimer

Buna ziua,
Acum ceva timp in urma, o doamna care se plictisea in casa ne-a zgariat masinile, situate in parcare, mie si altor locatari(cel putin 7 persoane).
Sa deschis dosar de urmarire penala, s a gasit persoana vinovata, dar dupa mai multe discutii cu Domnul Politist, care se ocupa de dosar, a zis ca posibil ca persoana vinovata sa aiba alzheimer.
Intr-un final, dupa doi ani, mi-a venit astazi, 08.03.2017, un plic in care ni se comunica urmatoarele:"Clasarea cauzei...., sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere, fapta prev si ped de art.235 alin 1 Cod Penal, intrucat a itnervenit o cauza de neimputabilitate prevazuta de legea penala"....intrucat aceasta persoana a fost a fost diagnosticata cu dementa Alzheimer..dar tot aici spune ca fiul acesteia stia ca are boala pshihica si este in evidenta Spitalului de Pshiatrie Elisabeta....daca stia de aceasta boala, aceasta persoana nu trebuia sa aiba un tutore care sa se ocupe de ea???...si acest tutore nu trebuie sa raspunda ptr faptele sale sau sa aiba grija de ea??....Rog un raspuns ce se poate face in acest caz, daca ma pot judeca....mentionez ca o persoana, care a fost si dansa pagubita , vrea sa formuleze plangere penala.
Cel mai recent răspuns: Teea Eliade , Avocat 19:15, 8 Martie 2017
Daca persona in cauza este lipsita de discernamant (acest fapt fiind constatat de o instanta si persona a fost pusa sub interdictie si numit un curator), aceasta nu raspunde nici penal nici civil, asa cum prevede art. 1367 Cod Civil la alin.(1) Cel care a cauzat un prejudiciu nu este răspunzător dacă în momentul în care a săvârşit fapta păgubitoare era într-o stare, chiar vremelnică, de tulburare a minţii care l-a pus în neputinţă de a-şi da seama de urmările faptei sale.


Cu toate acestea, potrivit art. 1368, (1)Lipsa discernământului nu îl scuteşte pe autorul prejudiciului de plata unei indemnizaţii către victimă ori de câte ori nu poate fi angajată răspunderea persoanei care avea, potrivit legii, îndatorirea de a-l supraveghea.
(2)Indemnizaţia va fi stabilită într-un cuantum echitabil, ţinându-se seama de starea patrimonială a părţilor.

Recomandarea e sa va adresati unei instante civile.
Va multumesc foarte mult ptr raspuns.
Dar daca persoana care a fost diagonistica de dementa, nu are tutore si nu a fost numit nici un tutore inainte sa faca daunele propriu zise, si dupa ce i sa pus diagnosticul are tutore, ce se intampla in acest caz?? Ma mai pot judeca???
Dupa cum am precizat mai sus, potrivit art. 1368 alin. (1) Cod civil lipsa discernământului nu îl scuteşte pe autorul prejudiciului de plata unei indemnizaţii către victimă ori de câte ori nu poate fi angajată răspunderea persoanei care avea, potrivit legii, îndatorirea de a-l supraveghea.

Prin urmare, in acest caz, persoana cu dementa poate fi obligata de instanta sa raspunda pentru perjudiciul cauzat chiar daca la momentul la care a fost savarsita fapta, nu avea un tutore stabilit.

Intelegerea mea este ca instanta poate sa oblige victima la plata unei indemnizatii, in temeiul articolului de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bolnav alzheimer mihaela495 mihaela495 Buna ziua, As dori ceva sfaturi/informatii daca se poate. O persoana cu o varsta inaintata este diagnosticata cu boala Alzheimer, are si certificat de ... (vezi toată discuția)
Administrarea bunurilor unei persoane majore bolnava psihic miha2012 miha2012 Matusa mea, care locuieste in prezent cu mine si mama mea , mi-a facut o procura notariala, dupa obtinerea discernamantului de la I.M.L., pentru a-i vinde un ... (vezi toată discuția)
Sindrom bipolar ariciulbland ariciulbland cel care sufera de asa ceva raspunde penal in fata legii? (vezi toată discuția)