avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv

Buna ziua,
Doresc sa obtin un punct de vedere obiectiv si de specialitate cu privire la urmatoarele nelamuriri: intr-o Organizatie ce a depasit nr de 24 angajati trebuie incheiat contract colectiv de munca? Cum se negociaza acest contract si de unde pot sa-l obtin? am inteles ca aplicabil, in acest moment ar fii ctr. unic pe 2007-2010. Pe caen-ul 6201 ce ctr ar fii aplicabil?
Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 12:38, 14 Septembrie 2009
ce intelegeti prin notiunea de "organizatie" ?
Daca aveti mai mutl de 24 angajati trebuie sa organizati o aduncare in care acestia sa-si aleaga cel putin 2 reprezentanti ai salariatilor. Nu pot alege numai 1 ptr ca acesta nu poate negocia singur CCM la nivel de unitate, plus ca, dpdv al salariatilor, trebuie ca echipa sa fie greu "cumparata". (scuzati sintagma dar cam asa se pune problema)

Prevederile din CCM nu pot fi inferioare celor din CCM unic. Adica, puteti sa acordati facilitati mai bune ptr salariati dar in nici un caz mai putine.
Forma CCM la nivel de unitate este asemanatoare celei de la CCM unic.

Dupa semnarea lui de catre ambele parti veti merge sa inregistrati CCM la Directia de Munca si Solidaritate Sociala. Aveti grija ca daca CCM la nivel de unitate contine prevederi contrare legii el nu va fi inregistrat si retransmis ptr modificari si corelari inapoi la unitate.
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2009
Isa Radov, Consultant resurse umane
Daca salariatii nu sunt organizati in sindicat atunci vor alege dintre ei un nr. de persoane care sa-i reprezinte interesele in cadrul negocierilor colective.
Puteti lua ca model cadru orice CCM sa codul muncii. Va trebui sa studiati legea 130/1996, legea 130/1999, legea 467/2006, legea 67/2006, legea 168/1999, legea 319/2006 si altele cu implicatie directa in relatia angajat-angajator.
Se negociaza intre reprezentantii salariatilor si cei ai angajatorului fiecare clauza cuprinsa in proiectul de contrac, se convin, contractul convenit se semneaza de ambele parti si se inregistreaza la directia de munca.
Pentru respectivul cod caen (servici soft la comanda clientului) nu stiu sa existe CCM ramura, dar asa cum a scris si clio06, puteti sa va inspirati din CCM national si sa veniti cu clauze mai avantajoase tinand cont si de interesul salariatilor dar si de buna functionare economica a firmei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv de munca lilinda09 lilinda09 Buna ziua, ajutoooorrr!!!!:((..Nu peste multa vreme, societatea noastra va angaja si cel de-al 21-lea angajat...da, si trebuie CCM...problema este ca, eu am ... (vezi toată discuția)
Angajator refuza plata salar compensator castigat de angajat in instanta brezan brezan Am fost disponibilizata in luna iuli 2009 cf. Art 65. din Codul Muncii. Am dat in judecata angajatorul pt. plata unui salariu compensator in cf. cu: 1. Art.8 ... (vezi toată discuția)
Ctr colectiv tudor9 tudor9 buna ziua, Imi puteti sugera un model de ctr. colectiv de munca unic la niv. nat. de 2007-2010 si cum poate fi acesta intocmit?(la niv. de unitate) Va ... (vezi toată discuția)