avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... presedinte asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

presedinte asociatie de proprietari

Presedintele asociatiei de proprietari este ales obligatoriu din randurile proprietarilor sau poate fi un membru de familie al unui proprietar ori alta persoana care are imputernicirea proprietarului pentru a exercita aceasta functie? Legea 230/2007 nu prevede in mod expres si exclusiv!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 11:00, 23 Martie 2017
Pai, presedintele asociatiei este membru al comitetului executiv al asociatiei.
Comitetul executiv este ales in adunarea generala a membrilor asociatiei.
Deci daca adunarea generala este a proprietarilor, membrii comitetului executiv, deci si presedintele, trebuie sa fie membri ai asociatiei (ca sa poata fi alesi).

La intrebarea dv. raspunsul este ca presedintele trebuie sa fie nu numai proprietar dovedit cu acte, dar trebuie sa fie si membru al asociatiei.
Nu membru al familiei (daca nu e trecut in actul de proprietate), nu imputernicit al proprietarului.
art 25. alin 1, pct. c) prevede ca proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al familiei sau de catre un alt reprezentant care are o imputernicire scrisa si semnata de catre proprietarul in numele caruia voteaza; avand in vedere prevederile acestui articol privind votul si alegerea comitetului executiv, legea reglementeaza dar nu limiteaza calitatea de presedinte al asociatiei de proprietari la calitatea de proprietar.
Calitatea de membru al asociatiei o are doar proprietarul, nu un membru al familiei si nici imputernicitul.
Imputernicirea pentru vot o poate da proprietarul oricui doreste, tzatzei Floarea din Cucuietii din Deal care l-a alaptat cand era mic.
In opinia dvs., prin imputernicirea primita de la proprietar, tzatza Floarea poate deveni presedintele asociatiei?

Pe de alta parte,
Art. 9-L230/2007
Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au dreptul sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a proprietarilor, sa isi inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana in cauza trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu.

Scrie undeva ca "imputernicitul proprietarului are dreptul sa isi inscrie candidatura, sa candideze"?

Cand sunteti imputernicit printr-o procura sa vindeti o proprietate nu primiti dreptul de a va vinde personal.
Asa e si cu candidatul la presedintia asociatiei, sunteti imputernicit sa votati in numele proprietarului dar nu puteti sa fiti propus si nici ales ca presedinte.
art. 21, alin. 1, teza intai spune ca: "La adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenti un comitet executiv, format din presedintele asociatiei de proprietari si un cenzor sau o comisie de cenzori, si vor hotari numarul membrilor acestora si durata mandatelor lor.". Daca intre cei prezenti se regasesc si persoane prevazute de art.25, alin.1, pct. c) atunci cum puteti spune ca presedintele este ales exclusiv din randul proprietarilor? Aici nu este vorba de stabilirea sau demonstarera calitatii de membru al asociatiei de proprietari ori de transmiterea dreptului de proprietate catre alta persoana, ci de capacitatea de exercitiu cu privire la o functie in asociatia de proprietari. In legatura cu afirmatia: "scrie undeva", daca legea nu prevede in mod explicit, inseamna ca este permis! Limbajul plastic afisat de dumneavoastra nu cred ca isi are locul aici! Multumesc de sfat!
P.S. ce facem daca la adunarea generala sunt numai persoane imputernicite?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Martie 2017
vlsdan, utilizator
Faceti o confuzie intre adunarea generala de constituire a asociatiei si adunarea generala anuala.

Intre art. 21 si art. 25 mai este un articol care face "diferenta"
Art. 23
(1) Dupa adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o adunare generala a proprietarilor membri ai asociatiei.

La adunarea generala de constituire proprietarii nu pot imputernici pe nimeni ptr simplul motiv ca asociatia nu este inca constituita iar ei nu sunt membri ai asociatiei.
Adica nu au calitatea de membru al asociatiei ptr a putea imputernici pe altcineva sa voteze in numele lor.
De ce? Deoarece si pentru ca adoptarea hotararilor AG se face prin vot iar dreptul de vot il au numai proprietarii care sunt membri ai asociatiei, proprietarii care nu sunt membri ai AP nu au drept de vot in AG.

Adevarat, ce facem cand participa numai persoane imputernicite, care nu au nicio legatura cu condominiu respectiv, culmea, au rezidenta in judete diferite ale tarii si isi mai desfasoara si activitatea in alte tari ale UE?
Se pare ca legiuitorul nu s-a gandit la astfel de posibilitati, bineinteles este vorba in cazul schimbarii comitetului in AG anuala sau extraordinara.

Cred ca este o problema care trebuie discutata la Curtea Constitutionala a Romaniei, daca pot participa numai imputernicitii la AG si daca pot fi alesi in Com. Executiv.;)
Ultima modificare: Miercuri, 8 Martie 2017
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Din comitetul executiv al unei asociatii de proprietari pot face parte reprezentati ai proprietarilor justexpect justexpect La o Adunare Generala a Asociatiei de Proprietari, la care erau prezenti reprezentati ai unor membri ai asociatiei de proprietari, acesti reprezentati au ... (vezi toată discuția)
Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari? Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai ... (vezi toată discuția)
Comitet executiv dan61 dan61 Buna ziua,as dori sa-mi spuneti cine face parte din comitetul executiv, care sunt membrii care-l formeaza? (vezi toată discuția)