avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plati stipulate in antecontract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plati stipulate in antecontract

Buna seara, am semnat in aprilie 2016 un antecontract pentru achizitia unui apartament care avea in cuprinsul lui articolul urmator:

2.2. Toate platile stipulate in prezenta promisiune si cele din contractul de vanzare cumparare se vor face in EUR si/sau RON la cursul valutar BNR al zilei in care se semneaza inscrisurile anterior mentionate.

Ce reprezinta inscrisurile anterior mentionate? Insusi antecontractul/promisiunea?

Cursul valabil in aprilie 2016 era 4,48 iar astazi e in jur de 4,55.

Am nevoie sa trec contractul din euro in lei pentru a putea rezerva fonduri pentru prima casa dar cealalta parte doreste semnarea unui act aditional la cursul actual.:frantic:

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:07, 11 Martie 2017
Prin inscris se poate intelege contractul de v/c si promisiunea.
Sa intelegem ca ati semnat in necunostinta de cauza? De ce nu ati intrebat inainte de a semna daca nu intelegeati termenii contractuali.
Daca este stipulat ambele variante puteti plati cum doriti, in EUR sau lei la cursul BNR din ziua platii mai ales daca platiti prin credit PC.
Pretul din promisiune in ce moneda este exprimat, EUR sau si lei? Ati platit avans in eur sau lei?
Daca este in EUR atunci puteti plati in lei la cursul BNR dar trebuie sa acoperiti diferenta de curs valutar la cursul BNR fata de valoarea creditului acordat.
Contractul este in EURO iar apartamentul posibil sa fie gata pe la sfarsitul anului.

Nu am avut pe cine sa intreb, la notar parca esti la un xerox in care semnezi si platesti. Am stat intr-o antecamera si la fiecare intrebare de a mea era reprezentantul dezvoltatorului care ma "linistea" verbal ca nu am treaba e bun asa. Si la sfarsit venea notarul si spunea semnati aici! Mi-e scarba!

Am platit avans in lei la cursul din zilele in care am facut plata.

Eu trebuie sa semnez un act aditional in cu conversia in lei pentru a putea rezerva fonduri prima casa. Practic plata nu o fac acum, acum trebuie facuta doar conversia la un anumit curs, curs care in momentul de fata nu ma avantajeaza si ma gandeam ca articolul anterior aduce ceva lamuriri.

Nu am inteles ultima fraza: "Daca este in EUR atunci puteti plati in lei la cursul BNR dar trebuie sa acoperiti diferenta de curs valutar la cursul BNR fata de valoarea creditului acordat." se poate stipula in promisiune ca diferenta de curs din momentul vanzarii si momentul conversiei sa se plateasca la final din fonduri proprii? Daca da as vrea sa fie bidirectionala, adica daca cursul o sa scada sa si primesc bani nu doar sa dau.
ratele sunt calculate in euro, dat se platesc in lei la cursul din ziua platii
Atunci cand faci o tranzactie destul de mare trebuie sa fii atent, poate sa iti fie si scarba dar trebuie lasata deoparte si sa iti urmaresti interesele tale.

Nu semnati niciun act aditional daca pretul a fost stabilit in EURsau RON.

Creditul il contractati in lei ptr PC la cursul din ziua contractarii iar daca intre data contractarii si data platii catre dezvoltator este o diferenta de curs valutar fata de cursul BNR atunci o achitati din fonduri proprii.

De ex. pretul este de 50000 EUR.

Ati achitat un avans de 5% (2500 EUR) in lei la cursul BNR din fonduri proprii.

Restul de pret este 50000 - 2500 = 47500 EUR valoarea creditului.

Cursul BNR la data solicitarii creditului este 1 EUR = 4,50 lei,
adica 47500 x 4,50 = 213750 lei

Cursul BNR la data incheierii tranzactiei
Var. 1 Cursul creste (4,55), 47500 x 4,55 = 216125 lei,
sunteti in dezavantaj, 216750-213750=2375 lei

Var. 2 Cursul scade (4,35), 47500 x 4,35 = 206625 lei,
sunteti in avantaj 213750-206625=7125 lei

2.2. Toate platile stipulate in prezenta promisiune si cele din contractul de vanzare cumparare se vor face in EUR si/sau RON la cursul valutar BNR al zilei in care se semneaza inscrisurile anterior mentionate.


Avand in vedere pct. 2.2 dezvoltatorului trebuie sa ii platiti pretul in moneda convenita in antecontract adica in EUR sau RON asa ca ii transferati in cont echivalentul in lei a restului de pret la cursul BNR din ziua platii, adica var. 1 (216125 lei) sau var. 2 (206625 lei).

In cazul in care cursul este mai mare la data tranzactiei decat cel la data la care ati obtinut creditul, trebuie sa platiti 216125 lei (213750 din credit plus din fonduri proprii suma de 2375 lei.)

Daca cursul este mai mic, trebuie sa platiti 206625 lei din creditul de 213750 si va raman 7125 lei pe care ii puteti folosi ptr plata unor rate sau ptr investitii in apartament.

In concluzie, cursul creste, acoperiti din fonduri proprii, cursul scade, va raman bani din credit.
Sper ca am fost cat de cat mai concret.

Sfat pe viitor, cand este vorba despre banii proprii nu trebuie sa va fie rusine sa intrebati pana intelegeti termenii si conditiile contractuale sau sa fiti timorat/a deoarece orice neintelegere poate avea consecinte in viitor destul de nashpa.

Notarul este in slujba cetateanului tot asa cum sunt si alte autoritati. Doar ii platiti onorariul!
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Martie 2017
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o promisiune bilaterala de vanzare in calitate ... Torx Torx Buna ziua, Am o promisiune bilaterala de vanzare in calitate de vanzator in care este stipulat pretul vanzarii \"X\" EUR in echivalent lei la cursul BNR din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, urmeaza sa cumparam un apartament cu pretul in euro ... cirnu72 cirnu72 Buna ziua, urmeaza sa cumparam un apartament cu pretul in euro si pe care urmeaza sa il platim cu un credit ipotecar in lei, In contractul de rezervare este ... (vezi toată discuția)
Contract prima casa roxanaiosif21 roxanaiosif21 Buna ziua, Anul acesta m-am decis sa imi achizitionez o locuinta si am optat pentru creditul Prima Casa. Am gasit apartamentul si in luna august am mers la ... (vezi toată discuția)