avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Partaj
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Partaj

Buna ziua.
In anul 1999 mi-am cumparat apartamentul, pe care-l primisem de la firma unde lucrez. Banii necesari pentru plata apartamentului i-am primit de la parintii mei. Valoarea apartamentului a fost atunci de 4.000 lei.
In anul 2008, parintii i-au cumparat surorii mele un apartament in valoare de 150.000 lei.
In momentul de fata, sora mea imi spune ca eu am primit mai mult de la parinti fiindca pretul de vanzare al apartamentului meu, in momentul de fata, este mai mare decat pretul de vanzare al apartamentului ei.
Mie parintii mi-au dat 4.000 de lei, iar surorii mele, 150.000 lei, in ambele situatii bani cash.
Ma intereseaza cum se face evaluarea, la pretul actual de vanzare al apartamentelor sau raportat la banii primiti de fiecare in parte? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: jotunder , utilizator 07:55, 10 Martie 2017
Inteleg ca sunteti frati, despre ce partaj poate fi vorba ?
Daca este vorba de succesiune si nu va intelegeti la notar si la mediator, puteti ajunge in instanta si partajul se face in baza concluziilor unei expertize judiciare. Expertul are la dispozitie normative, date de piata, etc. si in plus va tine cont de inflatie, de denominarea leului, etc.
La data cumpararii lor, apartamentele au avut la baza pretul pietei si pretul din normative.
Aveti dreptate, m-am exprimat gresit. Nu e vorba de partaj, ci de o succesiune. Scuze. Eu nu vreau sa ajung nici la notar, nici in instanta. Vreau doar, pentru mine, sa aflu adevarul. Am uitat sa precizez ca valoarea de 4000 de lei, la care a fost cumparat apartamentul meu, nu a fost la pretul pietei, ci mult sub. Valoarea mica a locuintei a fost o facilitate pe care eu ca angajata o aveam de la firma unde lucrez. In schimb, apartamentul surorii mele a fost achizitionat la pretul pietei. Multumesc mult.
Fiind vorba de succesiune, probabil mai sunt si alte bunuri in discutie.
Nu cred ca poate fi vorba de o impartire rxacta la 2 a fiecarui leu din valoarea bunurilor mostenite. Cel mai corect, in amintirea parintilor dvs. care v-au ajutat dupa puterile lor, pe fiecare in parte la vremea sa, este sa va intelegeti pe cale amiabila.
Cred ca o evaluare corecta a unui expert imobiliar, in prezent, nu poate fi decat fata de valoarea de piata.
Va multumesc din suflet pentru raspuns, pentru timpul acordat. Desigur ca nu poate fi vorba de o impartire exacta, la sange cum s-ar zice. Mama traieste, stie ca sora mea nu are dreptate dar ...din pacate, nu are puterea sa faca ceea ce este corect. Nu a avut-o niciodata. In ceea ce ma priveste eu nu o sa fac niciun demers legal.... nici nu mi se pare corect, normal, sa cer asa ceva atat timp cat mama este in viata. Cale amiabila va exista doar daca vom face cum vrea sora mea ceea ce mi se pare strigator la Cer. Va multumesc !
In primul rand se pune problema cine sunt proprietarii celor doua apartamente. In cazul cand fiecare este intabulat pe apartamentul pe care l-ati cumparat , nu trebiue sa va faceti propbleme de succesiune. Succesiunea se face dupa averea - masa succesorala, iar aceste doua apartamentu nu fac parte din masa succesorala.

Alte discuții în legătură

Mostenire sirius7vega sirius7vega Va rog, as dori sa stiu o opinie despre urmatoarea stare de lucruri. Este vorba de 1 apartament de 3 camere, caramida, etaj 1, confort 1, balcon, detinut de ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral..am nevoie de un sfat micutzucc micutzucc salut! am nevoie de un sfat de la cineva care se afla in cunostinta de cauza. in 1992 tatal meu a decedat si am ramas cu mama mea, eu avand atunci 7 ani si ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)