Dana Marin a scris:
Da, da, cautam alti termeni. Spre exemplu, avem cazuri de unii care isi arunca punga de gunoi pe fereastra, li se pare mai simplu. Sau scrumiera plina de tigari pe fereastra. Sau unii isi lasa gunoiul in lift. Sau zgarie si murdaresc peretii.
Stiti la ce gen de persoane ma refer.
Greu de trait printre ei.
Multumiri.
Cum ii dovediti? Asta presupune, fie sa recunoasca ca au facut una din faptele imputate, fie sa se faca o ancheta....de catre cine?...este abilitat anchetatorul?.... nu de alta, dar e vorba de bani...si cand se pune problema sa-i iei niste bani omului, bani care nu sunt cheltuieli cu furnizorii sau cu treburile administrative, cheltuieli dovedite cu facturi si chitante, atunci chestiunea se complica. Oricand te poti trezi cu autoritatile la control care sa ia la puricat R.O.I.-ul.
Din pdv juridic acest ROI, daca se constituie si in mijloc penalizator pentru fapte neverificate legal...se poate intoarce impotriva initiatorilor.
Deci ori il faceti "beton" din pdv juridic, ori mai bine lasati-va pagubasi.
......................
Stiu ca e greu de trait printre asemenea caricaturi de oameni, situatia asta se intalneste in mai toate blocurile. Nu e o situatie cu care sa te impaci usor si nici nu te face fericit faptul ca peste tot e la fel, dar nici nu putem institui o "autoritate ad-hoc" daca legea nu ne permite.
...................
Daca-mi permiteti o sa va dau doua exemple din care rezulta diferenta dintre o taxa si o penalizare ROI:
- prin hotararea AG (lasa legea 230 sa se faca asta) se instituie taxa de 20 lei, sa zicem, pentru spalatul covoarelor. Bun, in acest caz orice locatar va sti ca daca iese cu covoarele la spalat va plati 20 lei. Ii convine, nu-i convine, asta e, s-a hotarat in AG si deci va plati si nu va avea de zis nimic;
- prin ROI se prevede ca cine arunca gunoiul pe geam plateste o taxa de curatenie de 10 lei. (legea nu spune nimic despre taxe penalizatoare in alt act al asociatiei
decat in statut, nu si in ROI si nici acolo nu se penalizeaza altceva decat restantele)