avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sanctiuni pecuniare pt locatarii fraudulosi sau ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sanctiuni pecuniare pt locatarii fraudulosi sau necivilizati

As dori sa stiu daca este legala o decizie luata in comitetul executiv prin care se doreste aplicarea de amenzi locatarilor care fraudeaza asociatia sau au un comportament necivilizat - de ex arunca gunoi peste balcon, fac scandal in AG si impiedica desfasurarea acesteia ?? Cu vorba buna nu s-a rezolvat nimic, asa ca vrem sa ii "ardem" la buzunar.

In legea 230/2007 nu am gasit nici un art in sensul acesta, dar Art. 30 prevede:
1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
a) duce la indeplinire hotararile adunarii generale […]
b) emite decizii scrise privind reguli pentru ducerea la indeplinire a hotararilor adunarilor generale […] si alte decizii ce privesc activitatea din asociatia de proprietari;
e) intocmeste sau propune planuri de masuri [...] si urmareste realizarea lor;

S-a hotarat in AG insarcinarea comitetului pt elaborarea unui sistem de sanctiuni pt aceste categorii de locatari, dar bineinteles ca s-au si gasit unii - care se simt cu musca pe caciula - sa spuna ca nu este legal, ca doar politia si garda financiara pot da amenzi, ca se comite un abuz si vom fi actionati in judecata daca vom da o amenda.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2015
coryzalia, utilizator
Cel mai recent răspuns: coryzalia , utilizator 06:19, 25 Martie 2015
Respectivii cetățeni au dreptate când spun că asociația nu poate da amenzi . Acest lucru nu a fost stabilit ca atribuțiuni ale asociației de proprietari. sau ale președintelui asociației. în L. 230/2007.
Dar, PREȘEDINTELE asociației de proprietari propune măsuri împotriva celor care nu respectă regulamentul stabilit de adunarea generală și reprezintă asociația în relațiile cu terții. inclusiv în cadrul unei acțiuni în instanță. Președintele asociației .mai poate sesiza SERVICIUL DE ÎNDRUMARE ȘI CONTROL ASOCIAȚII DE PROPRIETARI din cadrul Direcției de gospodărie locală a primăriei de care depindeți ca reprezentare administrativă iar acest serviciu are ca obligație, de serviciu, inclusiv să întocmească p.v de contravenție pentru cetățenii care nu respectă regulamentele asociației. Prin urmare, se face o sesizare la Primărie, serv. directia gospodărie locală , cu privire la faptele antisociale ale respectivilor cetățeni. . cetățeni.
De asemenea puteti chema la AG sa fie prezent politistul de proximitate. Prezenta lui va descuraja scandalul, dar va si putea lua masuri pecuniare, daca ar fi cazul.
Domnule "liamic43", dv nu cred ca sunteti ancorat in realitate Eu am facut nenumarate sesizari la primarie cu diverse motive si ori nu mi-au raspuns, ori nu au facut nimic, ori mi-au dat doar sfaturi inoperante asa cum faceti si dv. In serviciul din primarie de care vorbiti lucreaza niste incompetenti indolenti carora nu le pasa de problemele asociatiilor pt ca pur si simplu stiu ca nu li se intampla nimic daca nu-si fac treaba cf legii. O sa spuneti ca si ei pot fi sanctionati - cine sa le dea lor amenda?? colegii lor din primarie? sau ma duc la politie sa ii reclam ca nu mi-au raspuns la petitii/solicitari??? Internetul este plin de nemultumirile oamenilor care apeleaza la "ajutorul" primariei pt astfel de probleme, mai documentati-va. Eu vreau niste solutii practice si aplicabile imediat, nu sesizari la primarie, nu asteptat 45 zile sa mi se raspunda, nu reclamat la politie ca nu mi se raspunde, nu dat in judecata primaria si tarait prin tribunale ani de zile pe timpul si banii proprietarilor. Deci eu nu pot sa-mi tin sedintele pt ca un grup de scandalagii face tot timpul taraboi si oamenii pleaca scarbiti si dv imi sugerati sa ii reclam la primarie si sa astept 45 zile un raspuns care nu o sa vina?? Si ce credeti ca mi-ar raspunde primaria??? O sa spuna - ca si dv - ca nu se specifica in legea 230 sanctiuni pt cei care perturba desfasurarea AG. A venit si politia de 2 ori la niste locatari turbulenti in toiul noptii si nu le-a dat nici o amenda, desi s-au plans de comportamentul lor mai multi locatari. Deci unde scrie in 230 ca nu am voie sa dau sanctiuni??? Si daca dau, pe ce baza legala as putea fi reclamata sau data in judecata daca nu scrie nicaieri textual ca "AG nu este abilitata sa hotarasca un sistem de penalizari pt locatarii certati cu bunul simt"?????
Nu ignorati faptul ca regimul amenzilor este reglementat de alte legi.
Nu va pot spune care, dar cu siguranta veti gasi raspunsul pe acest forum la alta sectiune.

Un scandalagiu la AG pe care dv. l-ati "amenda" ar putea sa va reclame cel putin la politie sau, si mai rau, ar putea sa va dea in judecata si ar castiga.
Asociatia nu are dreptul de a amenda. Ca sa dai amenzi trebuie sa ai un sistem legal de posibilitati de a dovedi anumite fapte, de insemne (uniforme, legitimatii, insigne), ceea ce asociatia nu are. Are numai dovezi informale, or cu acestea se poate indrepta impotriva scandalagiiilor in instanta si atat.

Daca amendati pe un cetatean ca isi arunca gunoiul pe geam si ii puneti pe lista o suma oarecare, cum puteti dovedi ca el a aruncat acel gunoi si nu altul? Una e sa stiti si sa puteti dovedi fara putinta de tagada o anumita fapta si alta e sa cereti bani fara aceste dovezi. Asta se cheama abuz si e pedepsit de lege.

Imi pare rau, si eu as vrea sa putem aplica amenzi, dar nu se poate.
Intr-adevar, cu cei care arunca gunoaie este mai greu de dovedit, nu ne-am complica, dar cu cei care fac scandal de fata cu zeci de oameni sau nu ii lasa pe altii sa doarma este usor de dovedit. Practic nu avem nici o posibiltate de a-i descuraja, ei cunosc ineficienta sistemului public cu atributii in aces sens si de aceea si fac ceea ce fac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare presedinte de asociatie bataus cristi_adv cristi_adv M-am uitat putin prin topicurile acestui forum, insa nu am putut sa le parcurg pe toate. Ne-ar interesa, pe mai multi locatari/proprietari, cum sa scapam de un ... (vezi toată discuția)
Cui reclam (solicit) curatarea ghenei de gunoi la bloc. perlutina perlutina M-am mutat intr-un bloc, unde constat ca gandacii sunt la ei acasa, iar tubulatura ghenei nu se mai vade de sub stratul de JEG. Eu voi curata pe palierul meu, ... (vezi toată discuția)
Cine plateste amenda sanduene sanduene Buna ziua In asociatia noastra de proprietari, administratorul, femeia serviciu si instalatorul sunt angajati in baza unei conventii civile, conform ... (vezi toată discuția)