Va rog sa ma ajutati cu clarificarea unor aspecte legate de veniturile luate in calcul pt indemnizatia de crestere copil:
1. Care sunt cele 12 luni luate in calcul pt indemnizatie? 12luni inainte de nastere sau 12 luni la momentul depunerii dosarului?(daca sunt 12 luni la momentul depunerii desarului, se iau in calcul si veniturile din concediile medicale pt sarcina si lauzie?)
2. Mama revine la serviciu dupa concediu medical de sarcina si lauzie, nu intra in CCC niciunul din parinti, inteleg ca poate solicita direct indemnizatie pt reinsertie. Daca dupa 2 luni dupa ce s-a intors la serviciu, se razgandeste si doreste sa intre in CCC, ce venituri se iau in calcul pt media celor 12luni? Situatia ar arta asa:
- 2 luni salariu + insertie
- 4 luni venituri din concediu medical sarcina si lauzie (luat dupa nastere, inainte nu am avut)
- 6 luni salariu
3. Daca intra in CCC un parinte, acesta cand poate renunta pt a intra celalalt painte? Exista restrictii legate de acest aspect?
1. Se iau in considerare cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Indemnziatia pentru concediu de maternitate intra in calculul indemnizatiei pentru CCC.
Pentru luna naşterii copilului se iau în calcul veniturile cuvenite pentru acea lună, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizaţia de maternitate.
2. Se iau in calcul tot 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
3. Parintii pot opta intrarea in CCC a unuia sau a altuia dintre ei. Nu exista decat restrictia legala de neindeplinire a conditiilor prevazute de lege pentru a beneficia de asa ceva..